Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Roken is ook slecht voor de mondgezondheid. | Tandarts.nl

 

 

Waarom roken slecht is voor de mondgezondheid

Dat roken slecht is voor de gezondheid, weten we allemaal. Minder bekend is de negatieve invloed die roken heeft op de mondgezondheid. Wie rookt, loopt meer risico op het ontwikkelen van een tandvleesontsteking, een slechte adem, verkleuring van het gebit en in sommige gevallen mondkanker.

Effect van nicotine op afweercellen in de mond

Via onze bloedvaten vinden afweercellen hun weg door ons lichaam. Deze afweercellen vallen slechte bacterieën in onze mond aan. Door de aanwezigheid van nicotine vernauwen de bloedvaten van rokers zich, waardoor minder afweercellen ter plaatse kunnen komen. Tegelijkertijd zorgen schadelijke stoffen uit rook ervoor dat afweercellen minder goed functioneren. De kans dat nu een tandvleesontsteking ontstaat, is hierdoor een stuk groter dan bij iemand die niet rookt. 

Een tandvleesontsteking herkent u aan roodheid, zwelling en bloeding van het tandvlees en kan pijnlijk zijn. Zonder goede mondverzorging kan de tandvleesontsteking (gingivitis) zich verder uitbreiden naar het steunweefsel (de aanhechtingsvezeltjes en het kaakbot). Op dat moment is sprake van parodontitis

Verminderd speeksel

Afweermechanismen van het speeksel houden het gebit en het tandvlees gezond en bestrijden de bacteriën die mondinfecties en zweertjes veroorzaken. Nicotine vermindert de aanmaak van speeksel. Bij minder speeksel wordt het moeilijker om de mond te neutraliseren en dat geeft een verhoogd risico op tandvleesontsteking. 

Behandelen van tandvleesontsteking

Een tandvleesontsteking kan zich van kwaad tot erger ontwikkelen. Doet u niets, dan kan dat tot verlies van tanden en kiezen leiden. Neem daarom tijdig maatregelen om de infectie te verhelpen. De behandeling van een tandvleesontsteking bestaat uit een aantal stappen, uitgevoerd door de tandarts en/of mondhygiënist. De eerste stappen richten zich op het verwijderen van tandplak en tandsteen. Uw behandelend specialist kan een mondspoelmiddel met chloorhexidine voorschrijven, eventueel gevolgd door een spoelmiddel met actieve zuurstof. In sommige gevallen wordt een antibioticakuur voorgeschreven. 

Implantaten

Bij vergevorderde parodontitis kan een tand of kies verloren gaan. De tandarts kan dan een implantaat plaatsen. Er is een aantal belangrijke voorwaarden waaraan de patiënt moet voldoen om het plaatsen een succes te laten zijn. Zo moet sprake zijn van een goede algehele gezondheid, gezond tandvlees, voldoende kaakbot om het implantaat in te verankeren en iemand moet bereid zijn het implantaat en de daarop bevestigde constructie goed te reinigen.

Implantaten worden bij rokers niet van tevoren afgeraden. Het succespercentage van de behandeling ligt bij rokers wel lager dan bij niet-rokers, vanwege de negatieve invloed die roken heeft op de genezing van de mond. 

 

Roken heeft meerdere gevolgen 

Naast een tandvleesontsteking heeft roken meer nadelige gevolgen voor de mond. Hieronder worden drie andere mondklachten besproken.

  • 1. Verkleuring van het gebit

Roken veroorzaakt aanslag op tanden, kiezen en de tong. De aanslag op tanden is niet eenvoudig weg te krijgen: voorkomen is dus beter dan genezen.

  • 2. Minder goed reukvermogen 

Rokers proeven niet alleen minder, ze ruiken ook minder. De kans dat een roker merkt dat sprake is van een slechte adem, is daarmee verkleind. 

  • 3. Oorzaak slechte adem 

Voor een niet-roker is de sigarettengeur merkbaar en deze kan worden aangemerkt als een slechte adem (halitose). De oorzaak van een slechte adem ligt echter op een ander vlak. Roken zorgt voor een drogere mond. Door het gebrek aan speeksel worden (vies ruikende) bacteriën niet of minder goed afgevoerd. Door zijn ruwe structuur is de tong een verzamelplaats van bacteriën, die blijven zitten in de groeven van de tong. Deze bacteriën kunnen van invloed zijn op de (vieze) ademgeur.  

 

Mondkanker

Mondkanker komt gelukkig weinig voor. Wel is nicotinegebruik één van de meest voorkomende oorzaken van mondkanker. Rokers lopen meer risico op het ontstaan van afwijkingen aan weefsels in de mond. U leest er meer over op deze pagina van Tandarts.nl. 

Bij een patiënt die stopt met roken, is binnen twee tot zes weken sprake van een positief effect op de mond. Heeft u moeite om te stoppen met roken? In dit artikel staan tien valkuilen en tips. 

Lees ook : E Sigaret maakt ziek.

informatie sites:

Hart stichting 

Trimbos Instituut

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?