E-sigaret maakt ziek!

Een nieuwe studie waarschuwt dat het regelmatig roken (dampen) van een elektrische sigaret al na een paar maanden de mondgezondheid zodanig aantast dat er groot risico ontstaat op mondaandoeningen en mogelijk zelfs kanker. 

Dit effect werd gevonden bij jonge e-rokers die daarvoor gezond waren, ongeacht of ze vloeistoffen ‘rookte’ met of zonder nicotine. 

Onderzoekers zagen veranderingen van bacteriën in de mond al na enkele weken roken van de e-sigaret. Hierdoor kregen schadelijke microben de kans zich te nestelen in de mond. 

De menselijke mond zit vol met bacteriën die een belangrijke rol spelen bij niet alleen de mond, maar ook de bij de algehele gezondheid waaronder hart en hersenen. Onderzoekers van de Ohio State University ontdekten dan e-roken een grote impact op deze orale microben heeft wat tandvleesaandoeningen, tandverlies en zelfs orale kanker kan veroorzaken.

Uit de studie bleek zelfs dat mensen al na drie maanden gebruik van elektronische sigaretten een schadelijker profiel van orale bacteriën ontwikkelden. Dit is met name zorgwekkend in het licht van de populaire overtuiging dat e-roken een minder schadelijk alternatief is voor sigarettenrook.

De onderzoekers beschrijven de microben die in de mond van jonge, gezonde e-rokers worden aangetroffen als 'verrassend'. De studie ontdekte dat bacteriële gemeenschappen die uit plaque werden gehaald, waren bedekt met een 'slijm' dat ontstekingen in het tandvlees veroorzaakte. Ook ontdekten de onderzoekers dat er meer eiwitten in de mond van deze deelnemers zaten, wat aangeeft dat het immuunsysteem zwakker was waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

De reden hiervoor, leggen de onderzoekers uit, is dat de verstoring van de orale bacteriën in wezen betekent dat het immuunsysteem ze niet langer herkent, wat 'een enorme ontstekingsreactie' veroorzaakt. De aandoening neemt toe naarmate de elektronische sigaret langer werd gebruikt, en dit gold zelfs als de dampvloeistof geen nicotine of smaakstoffen bevatte.

 

Bron: Brittany A. Roston - May 27, 2020, 2:18 pm CDT

 

Vertaald en aangepast voor Nederland en België door Team Tandarts.nl