Ingediend door admin-content op ma, 02/07/2022 - 14:27

ZO WERKT DE QLF™-TECHNOLOGIE

QLF™ gebruikt fluorescentie. Fluorescentie is een eigenschap van specifieke stofjes, fluoroforen, die licht van een specifieke kleur absorberen en weer uitzenden als licht met een andere kleur. Door met een filter het licht van de oorspronkelijke kleur te blokkeren blijft het fluorescentiebeeld over: het beeld dat ontstaat door het licht dat door de fluoroforen wordt uitgestraald. QLF™ gebruikt twee soorten fluoroforen. Porphyrines die worden aangemaakt door bacteriën en rood fluoresceren en fluoroforen die zich op de grens van tandglazuur en dentine bevinden en groen fluoresceren. De rode fluorescentie is een maat voor schadelijke bacteriële activiteit en de groene fluorescentie maakt kleine beschadigingen van het tandglazuur zichtbaar. Samen met een speciaal filter levert dat het QLF-beeld op.

In het QLF-beeld is het contrast tussen schoon en besmet weefsel en tussen gezond en aangetast glazuur veel groter dan bij normale belichting. Dat maakt het ook voor niet-ingewijden veel makkelijker om te zien of een mond gezond is of niet. De mate van besmetting en de grootte van de aantasting van het glazuur kunnen bovendien op elk moment gemeten worden en die metingen zijn te gebruiken om een objectief beeld te krijgen van de ontwikkeling van de mondgezondheid in de tijd. Omdat de methode heel precies is kan dan worden ingegrepen voordat het te laat is.

ELBERT DE JOSSELIN DE JONG – UITVINDER VAN QLF

“Het is mijn wens is om cariës de wereld uit te helpen. Mijn jeugd is voor een deel verpest door zenuwslopende pijnen in de mond als gevolg van een verwaarloosde mondgezondheid. Mijn beide ouders, mijn vader een hoogopgeleide wetenschapper en mijn moeder een meisje uit een zeer gegoede familie, waren als de dood voor de tandarts. Er werd niet over tanden gesproken thuis en er werd geen gram aandacht gegeven aan poetsen en andere manieren om de mond schoon te maken. Wij hadden allemaal heel veel problemen in onze monden. Toen ik werd opgeroepen voor militaire dienst, heb ik gekozen voor een alternatieve dienstplicht vervulling als fysisch onderzoeker bij Tandheelkunde op de Rijksuniversiteit Groningen. Daar leerde ik hoe je gaatjes kon voorkomen door het gebruik van een beetje fluor en goed te kijken waar die stomme plak zit en dat weghalen. Ik wilde de mondgezondheid gaan meten en dacht dat dat wel kon met behulp van toen nog onbekende computertechnieken. Het werd een obsessie die geleid heeft tot het opzetten van Inspektor in 1987 met Elbert Waller, die toen aan computerprojecten werkte bij Informatica in Delft. De vondst dat bacteriën in de mond bio film op waanzinnig elegante wijze zichtbaar gemaakt kunnen worden met behulp van fluorescentie houdt mij nog steeds 24 uur per dag bezig.”

Q-SCAN™ PLUS

Deze Oral Qamera is speciaal ontwikkeld voor gezinnen met opgroeiende kinderen. Na het poetsen even kijken of er goed gepoetst is. Simpel voor de mond houden en met de lampjes aan in de spiegel kijken. Waar rode verkleuringen te zien zijn, daar zit plak. En zie je die rode plekjes, dan weet je waar je beter moet poetsen. Dit kan heel motiverend werken voor kinderen en het is hartstikke leuk! En niet alleen voor jonge kinderen is het een hulpmiddel bij preventie, denk aan 'beugeldragers' of mensen met een extra risico op mondontstekingen door ziekte of medicijngebruik. Mochten de rode plekjes niet verdwijnen, maak dan een afspraak met je mondhygiëniste. De Q-SCAN Plus is een fraai vormgegeven device, zeer gebruiksvriendelijk en volkomen veilig. Uitgerust met het QLF™-filter, 4 QLF™-LED’s en een vervangbaar lichtkapje. Oplaadbaar via de meegeleverde USB-kabel.

GEBRUIKER VAN Q-SCAN PLUS VERTELT HAAR VERHAAL

‘Mijn moeder was bang voor de tandarts en die angst heeft ze aan mij doorgegeven. Ik ging wel, maar altijd met een zwaar gevoel in mijn benen. Heb ik wel goed gepoetst? Flos ik wel genoeg? En stoker ik wel zoals het hoort? Ik doe mijn best, maar is het genoeg? Als ik dan in de stoel van de tandarts ging liggen, dan voelde ik mijn hart in mijn keel kloppen. Gelukkig heb ik een goed gebit, maar ik heb wel veel last van tandplak en dan vooral bij twee implantaten die ik sinds een paar jaar heb. Ongelukje bij het sporten. Dus op advies van mijn tandarts ging ik twee keer jaar naar de mondhygiëniste. En ook dat gaf me niet echt een fijn gevoel. Verkrampt lig je dan naar het plafond te kijken.

Oral Qamera is voor mij de oplossing

Een half jaar geleden is daar verandering in gekomen, toen ik op Instagram een bericht zag staan met als kop: “Nooit meer bang voor de tandarts.” Het was een bericht van Oral Qamera en ik ben meteen op hun site gaan kijken. Ik kan je bijna niet uitleggen hoe blij ik ben met de Q-SCAN PLUS van Oral Qamera. Met de Plus kun je meteen na het poetsen zien of je wel goed gepoetst hebt. En dat betekent dat ik nu veel meer controle heb over de gezondheid van mijn gebit en dus ook van mijn mond. Met de inzet van Oral Qamera poets ik tegenwoordig bewuster mijn tanden, waardoor ik de opbouw van tandplak veel meer onder controle heb. Vol zelfvertrouwen ga ik tegenwoordig in de stoel liggen en dan ben ik best wel trots als hij zegt: ”Als iedereen zo zou poetsen als jij, dan hoefde ik veel minder te boren”.

Speciaal aanbod

Voor de bezoekers van tandarts.nl bieden wij de Q-SCAN PLUS aan tegen een aangepaste prijs. Zo ontvangt u 10 euro korting en betaalt u geen 99 euro, maar slechts 89 euro. Deze actie geldt zolang de voorraad strekt. Stuur een mail voor meer informatie of uw bestelling naar nico.mussert@oralqamera.com

Meer weten?

Uitgebreide informatie over Oral Qamera en QLF vindt u op oralqamera.nl. Of stuur een mail. U kunt voor meer achtergrondinformatie ook contact opnemen met Nico Mussert 06 – 53 29 27 46.

Noot redactie Tandarts.nl: Deze informatie delen wij omdat dit een recent ontwikkelde technologie betreft die de preventie in mondgezondheid kan ondersteunen. 

Artikel auteur

Ad van den Boom

Ad van den Boom

Creative director