Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 04/12/2021 - 15:48

Dagelijkse mondzorg kinderen

Praktisch advies

  • Bij kinderen tot twee jaar is het voldoende de tanden één keer per dag te poetsen. Ook zelf laten poetsen naast het poetsen door de ouder/verzorger, spelenderwijs bekend worden met een goede dagelijkse gewoonte. Stap zo vroeg mogelijk over van een zuigfles of anti-lekbeker op een drinkbeker zonder tuit. Al vanaf negen maanden kunnen de meeste kinderen uit een beker zonder tuit leren drinken. Vele kleine beetjes sap uit een zuigfles kunnen het melkgebit op ernstige wijze aantasten en zuigflescariës veroorzaken. Weet dat elke slok sap of diksap een zuuraanval is op het kwetsbare melkgebit.
  • Geef uw kind geen flesje mee naar bed, ook niet met melk. Net als in sappen zit daar suiker in dat tandbederf kan veroorzaken. Kinderen die een fles mee naar bed krijgen om daarmee in slaap te vallen, lopen het meeste risico zuigflescariës te ontwikkelen.

Tips bij voeding en melktandjes van peuters

  • een tussendoortje per dag kan het gebit goed aan.
  • Beperk de suikerrijke en zuurhoudende dranken, zoals sappen en frisdranken. In het belang van (gebits)ontwikkeling en de algehele gezondheid kan je je zoon of dochter het best laten wennen aan water en thee zonder suiker. Lees hier tips hoe je het voor je kind makkelijker maakt. 
  • Poetsen met een fluoridetandpasta is essentieel. Fluoride maakt het glazuur harder en dus minder vatbaar voor zuuraanvallen.
  • Kinderen zijn pas vanaf hun tiende jaar goed in staat zelfstandig hun gebit te poetsen. Poets daarom tot en met het tiende levensjaar het gebit samen met je kinderen.
  • Als er een zuigbehoefte is bij het slapen gaan, geef het kind dan liever een fopspeen mee in plaats van een fles.
  • Als uw kind tóch een fles wil voor bedtijd, geef dan sowieso geen suikerrijke of zuurhoudende dranken, maar water. 

Zuigflescariës bij baby’s

Zuigflescariës is een vorm van tandbederf dat meestal aan de gladde kanten van de boventanden ontstaat. Het komt voor bij jonge kinderen bij wie de tanden net zijn doorgebroken en waar het glazuur nog niet is uitgehard. Hierdoor is het glazuur makkelijker oplosbaar onder invloed van zuren en is de kans op het ontstaan van tandbederf groter. Regelmatig sabbelen op een zuigfles waar zoete drank in zit, draagt daar aan bij.