Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 10/31/2016 - 17:59

Tongschraper verwijdert bacteriën

Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord; een tongschraper. Het klinkt als een middeleeuws martelwerktuig, maar gelukkig is dat het niet. Een tongschraper wordt vooral gebruikt om slechte adem tegen te gaan.

Bacteriën op de tong

Slechte adem wordt het meest veroorzaakt door bacteriën op de tong. De bacteriën geven gassen af die zwavelachtig kunnen ruiken. Mensen waarbij de tong wat ruwer is, hebben regelmatig last van tongbeslag. Zeker als men een sterk gegroefde tong heeft of zelfs een kloventong heeft, draagt men een verhoogd risico op het tongbeslag. De voedselresten en bacteriën blijven dan simpelweg in deze groef of kloven haken. Dit beslag is meestal wit maar kan ook een donkere kleur hebben. Zeker rokers hebben een donkere kleur van het tongbeslag. Het tongbeslag zit achterop de tong. Daarom moet men de tong flink uitsteken, wil men zien of er sprake is van tongbeslag.

Verschillende tongschrapers op de markt

Op het moment zijn er diverse tongschrapers op de markt. Zo zijn er smalle en brede, rechte en gebogen, met haren en zonder haren. Op het moment dat het beslag zich enkel centraal op de tong bevindt, dan kan een smalle gebruikt worden. Is tong echter breed en zit ook het beslag in bijna de volle breedte van de tong, dan is het prettiger om een brede schraper te gebruiken. Een smalle zou dan diverse keren op verschillende plaatsen op de tong gebruikt moeten worden. Een schraper die precies in het midden een boogje heeft, is bedoelt voor mensen met een diepe tonggroef. Het boogje past daar precies in. Uw tongschraper hoeft niet perse haartjes te hebben om uw tong goed te reinigen. Bovendien kunnen de haartjes aardig kriebelen of zelfs onaangenaam aanvoelen. Er zijn ook tongschrapers met zachte of rubberen haren en dat kan aangenamer voelen.

Hoe te gebruiken?

Sommige schrapers bieden ook reinigingsgel aan voor op de schraper. Er is hierover niet bekend of het van toegevoegde waarde is. De tongschraper gebruiken is erg wennen. Men ervaart vaak een kokhalsneiging bij het gebruik, zeker bij de eerste keren. De schraper zal namelijk op het laatste gedeelte van de tong moeten worden geplaatst tijdens het uitsteken van de tong. Daarna wordt de schraper zachtjes naar voren gehaald. Het wordt aangeraden dit 3 tot 5 keer te herhalen. Het is niet de bedoeling dat u de tong gaat borstelen door de schraper heen en weer te halen. Adem uit tijdens het naar voren halen van de schraper om kokhalzen te voorkomen en adem door uw neus weer in. U kunt de schraper een a twee keer daags gebruiken.

Let op: In sommige gevallen is de verkleuring op de tong iets anders dan normaal tongbeslag. Laat daarom altijd de tandarts of mondhygiënist ook uw tong beoordelen tijdens een consult.

 

Artikel auteur

Lieneke Steverink-Jorna

Lieneke Steverink-Jorna

Mondhygiënist