Ingediend door admin-systeembeheer op do, 06/11/2020 - 09:03

Als je last hebt van kokhalzen.

Kokhalzen is een reflex, een verdedigingsmechanisme, dat ons beschermd tegen het binnendringen van vreemde (soms gevaarlijke) stoffen, objecten in de luchtpijp, keelholte en slokdarm. 

Hevig kokhalzen kan leiden tot overgeven. Door het stimuleren van het achterste gedeelte van de keel kan kokhalzen worden veroorzaakt. Ook door bepaalde beelden, geluiden en geuren kan het kokhalsreflex ontstaan. Zelfs door tanden poetsen of door het reinigen van de tong kan het reflex ontstaan. 

Ook tijdens tandheelkundige behandelingen kan kokhalzen je overkomen. Dit vertraagt de behandeling wat voor jou als patiënt niet prettig is. Voor de behandelaar is het lastig om een behandeling uit te voeren wanneer de patiënt gespannen is en/of (snel) kokhalsneigingen heeft. 

Angst en spanning verergeren de neiging tot kokhalzen. Sommige noodzakelijke handelingen van de behandelaar kunnen het reflex oproepen als b.v. het ‘happen’ voor een afdruk van het gebit. Ook water behorend bij een behandeling dat achter in de keel loopt kan doen kokhalzen of verslikken. Bijna iedereen zal dit herkennen. 

Wat kan je zelf doen? 

De een is gevoeliger dan de ander voor kokhalzen. Én de ene dag ben je gevoeliger dan de andere dag. Ben je gevoelig voor kokhalzen of bang om te gaan kokhalzen vertel dit je tandarts of mondhygiënist en spreek een signaal af met je hand of een geluidje om tijdig, net voor het kokhalzen, een adempauze in te lassen. Dit geeft je vertrouwen in het verloop van de behandeling want je hebt enige invloed op het gebeuren. Samen met de tandarts tellen tot b.v. 30 kan ook rust brengen. Dit alles kan je helpen te ontspannen. Om ontspannen de behandeling te ondergaan kan je het beste rustig door de neus ademen, jezelf afleiden met gedachten, je keel “afsluiten’ door de achterkant van je tong tegen het gehemelte te drukken. Dat laatste is misschien even oefenen. Je wilt natuurlijk je behandelaar de gelegenheid geven om de noodzakelijke behandeling uit te voeren.

In ernstige gevallen kan een logopedist helpen om een beter mondgevoel te geven, ontspanningsoefeningen en afleidingstechnieken aanleren. 

 

V206-1

 

 

 

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform