Mondgezondheid is een 'puzzelstukje' in algehele gezondheid tijdens COVID-19

28 juni 2020

Leestijd 2 minuten.

 

Vraag en antwoord: mondgezondheid is een 'puzzelstukje' in algehele gezondheid tijdens COVID-19

Het behouden van de mondgezondheid is een belangrijke factor in de algehele gezondheid en kan een essentiële rol spelen tijdens de COVID-19-pandemie, vertelde een deskundige aan Healio Primary Care.

Vele studies hebben de mondgezondheid in verband gebracht met de gezondheid van de longen.  Mondziekten zoals parodontitis werd geassocieerd met astma, COPD en longontsteking.

Citaat van Kami Hoss over mondgezondheid in relatie tot COVID-19;

"Een slechte mondgezondheid is in verband gebracht met tal van andere nadelige gezondheidseffecten, waaronder verhoogd risico op ontstekingsverwante darmaandoeningen, vergroot risico op maagkanker, hart en vaatziekten en long- en darmkanker"

Healio Primary Care sprak met Kami Hoss, DDS, MS, medeoprichter van The Super Dentists, een tandartspraktijk voor grote groepen in San Diego, om meer te leren over de relatie tussen mondgezondheid en longgezondheid en de implicaties ervan tijdens de COVID-19-pandemie .

Vraag: Hoe is de longgezondheid gerelateerd aan de mondgezondheid?

Antwoord: Het is al lang bekend dat een slechte mondgezondheid een risicofactor is bij het ontstaan ??en/of verloop van luchtweginfecties. Tandplak kan ziektekiemen bevatten die in het speeksel kunnen vrijkomen en vervolgens in de longen terecht kunnen komen via de b.v. de ademhaling. 

Deze ziekteverwekkers kunnen ook in de bloedbaan terechtkomen o.a. via bloedend tandvlees bij patiënten met een slechte mondgezondheid en kunnen zich verspreiden naar de longen, wat een lokale infectie kan veroorzaken. 

Bij beademde patiënten kunnen deze ziektekiemen zich vanuit de mond ook hechten aan de tracheacanule (de beademingsbuis) en zo in de luchtwegen komen.

Een tracheacanule is een tube of beademingsbuisje voor gebruik bij de anesthesie tijdens operaties, op de intensive care en op de spoedeisende hulp. De tube wordt geplaatst in de luchtpijp om de luchtweg om te zorgen dat zuurstof de longen kan bereiken.

Vraag: Waarom is het belangrijk om de mondgezondheid te behouden tijdens de COVID-19-pandemie?

Antwoord: We weten dat COVID-19 de gezondheid van jonge en gezonde mensen anders beïnvloedt dan oudere volwassenen en mensen met onderliggende medische aandoening. Mondgezondheid heeft een diepgaande invloed op de algehele gezondheid. De mond is de opening naar het lichaam en ziekteverwekkers vinden hun weg via de mond en COVID-19 is daarop geen uitzondering.

Vraag: Welke tekenen/symptomen die wijzen op een slechte mondgezondheid, moeten artsen in de eerstelijnszorg hun patiënten vertellen om op te letten?

Antwoord: Bloedend of gezwollen tandvlees; gezond tandvlees mag niet bloeden tijdens poetsen en flossen. Pijn; tand-, tandvlees- of kaakpijn kan een teken zijn dat er iets mis is.

Halitose; aanhoudende slechte adem die niet te verklaren is aan iets voor de hand liggend, zoals een voedselbron, moet worden onderzocht. 

Gevoeligheid; overmatige gevoeligheid voor koud of zoet kan te wijten zijn aan botverlies en blootliggende wortels of cariës (gaatjes). 

Tandmobiliteit; in vergevorderde stadia van parodontitis kunnen tanden losraken en uiteindelijk uitvallen.

Vraag: Hoe verhoudt een goede mondhygiëne zich tot andere preventieve stappen ter voorkoming van besmetting met COVID-19?

Antwoord: Mondgezondheid is een essentieel onderdeel van de puzzel als het gaat om gezond blijven zoals je hierboven hebt gelezen. 

Omdat we allemaal 1,5 meter afstand houden, maskers dragen op drukke plekken zoals in het openbaar vervoer en routinematig onze handen wassen, moeten we ook extra aandacht besteden aan de gezondheid van onze mond.

Vraag: Waarom is mondgezondheid bijzonder belangrijk bij bewoners van verpleeghuizen tijdens de COVID-19-pandemie?  

Antwoord: Het dodental van de pandemie bij verpleeghuizen, de kwetsbare ouderen in Nederland is veel hoger dan in andere woonvormen en leeftijdsfases. Het is bekend dat mondzorg in verpleeghuizen vaak lastig is om verschillende redenen. En we zien dat parodontitis toeneemt bij de oudere bevolking. Tandplak kan ademhalingsziektekiemen bevatten die via de luchtwegen of bloed in het lichaam of longen terecht kan komen. Het risico op infectie wordt vergroot door de aanwezigheid van een kunstgebit of deelprothese waaronder én tussen plaque kan ophopen.

 

Dit artikel is overgenomen van Healio Primary Care en bewerkt voor Nederland. 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform