Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 10/26/2015 - 16:56

Facings. Alles over een mooi gebit met behulp van facings.

Vaak komen personen bij de tandarts die een klacht hebben over hun tanden. Naast pijnklachten krijgen tandartsen tegenwoordig steeds vaker vragen over esthetiek. Een mooie witte glimlach is waar men om vraagt. Een oplossing daarvoor kan een facing zijn. Maar wat is een facing nu daadwerkelijk?

Composiet of porselein

Een facing is een laagje kunststof (composiet) of porselein dat op het tandoppervlak wordt geplakt. Als u uw tand niet mooi van kleur vindt, de vorm van de tand u niet aanspreekt, u een tand heeft die niet helemaal recht in de rij staat of een spleetje tussen uw tanden heeft, zou een facing geïndiceerd kunnen zijn. Een facing kan direct vervaardigd worden (composiet) of indirect worden vervaardigd (porselein).

Behandeling composiet facing

Een composiet facing wordt volledig vervaardigd door de tandarts, vaak gedurende één zitting. De tand moet soms een klein beetje beslepen worden, om zo meer retentie (houvast) te krijgen. Voor het bewerken van het tandoppervlak met composiet is het noodzakelijk dat de tand wordt voorbereid met een primer techniek. Dit is van belang voor een zo optimaal mogelijke hechting van het composiet op het tandoppervlak. Aangezien er maar weinig van de tand wordt afgeslepen, zult u vrij weinig van de behandeling voelen.

Tandtechnicus maakt porseleinen facing 

De indirecte methode werkt anders. Vaak is het noodzakelijk dat bij de indirecte methode iets van het glazuur weggeslepen moet worden, om wat "ruimte" te creëren. Er is minimaal 0,5 millimeter ruimte nodig om daarover de facing te plaatsen. Als er voldoende glazuur af is afgenomen, wordt een afdruk gemaakt van de tanden. Deze afdrukken worden naar de tandtechnicus opgestuurd. De tandtechnicus maakt gipsmodellen van de afdrukken, waarop hij de porseleinen facings kan vervaardigen. Daarna wordt een vervolgafspraak gepland om de uiteindelijke facings te plaatsen. Tijdens de vervaardiging van de facings wordt er voor een tijdelijke oplossing gezorgd, zodat u verzorgd over straat kunt blijven gaan.

Voordeel indirecte methode

Een voordeel van de indirecte methode is dat de kwaliteit van de porseleinen (indirecte) facing beter en duurzamer is. De indirecte methode is onder andere door het werk van de tandtechniek wat duurder dan de direct vervaardigde facing. Technieken die in de toekomst vaker gebruikt zullen worden, zijn indirect vervaardigde facings, waar geen of vrij weinig tandmateriaal voor opgeofferd hoeft te worden. De facing is extreem dun en wordt middels hechtmateriaal op de tand bevestigd.

Levensduur 5 tot 10 jaar

De levensduur van een facing is ongeveer vijf tot tien jaar. Het is mogelijk dat de levensduur wordt verkort door knarsen of nagelbijten. Roken en het drinken van veel thee, koffie en frisdranken vergroot de kans op verkleuren. Vooral direct vervaardigde facings kunnen na verloop van tijd wat verkleuren. Facings vormen geen belemmering bij het eten. Wel dient u voorzichtiger te zijn bij het eten van bijvoorbeeld een appel of het afbijten op hard voedsel.

Welke facing past bij u?

In overleg met uw tandarts kunt u bepalen welke behandelmethode het best bij u past. Ten eerste speelt het financiële plaatje een rol in uw keuze. De porseleinen facings zijn duurzamer en wellicht wat sterker, maar ook duurder. De keuze kan daardoor uitkomen op een behandeling met composiet. Daarnaast is het mogelijk dat de tandarts een passie heeft voor het opbouwen van tanden met composiet, waardoor hij een vergelijkbaar behandelresultaat kan behalen met composiet als bij porseleinen facings.