Ingediend door admin-content op do, 12/08/2022 - 14:16

Extractie, tanden of kiezen trekken

Wat is extractie van tand of kies?

Extractie is een mooi woord voor het trekken van tanden of kiezen. Het werkwoord is extraheren, het proces van het trekken.

Waarom moeten tanden of kiezen getrokken worden?

Er kunnen verschillende redenen zijn om tanden of kiezen te trekken:

 • Ernstig tandbederf, de tand of kies is niet meer te redden met een behandeling.
 • Ernstig tandvleesontsteking (parodontitis), de tand of kies is niet meer te redden met een behandeling
 • De tand of kies staat in de weg voor de omliggende tanden en kiezen en moet ruimte maken.
 • Ter voorbereiding van een prothese, brug of kunstgebit.
 • Ter voorbereiding van implantaat.
 • Bij het veranderen van de stand van het gebit met een beugel (orthodontie) kan het nodig zijn om een tand of kies te verwijderen.
 • Als angst voor de tandarts zo groot is dat dit de beste oplossing is om een klacht op te lossen
 • Als er geen geld is voor de behandeling en mondgezondheid voor gaat op het behouden van de tand of kies.

Is trekken van tanden of kiezen pijnlijk?

Deze behandeling kan niet pijnloos en daarom zal er altijd een verdoving worden gegeven. Je voelt dan wel dat er in je mond wordt ‘gewerkt’ en hoort geluiden (doe oordopjes in met muziek!) maar je zult geen pijn voelen. Door rustig te blijven liggen werk je goed mee, laat het ‘over je heen laten komen’, zo help je de tandarts, en jezelf om de behandeling snel en soepel te laten verlopen. Lees ook deze tips voor in de wachtkamer en in de behandelstoel.

Tandarts of kaakchirurg

De tandarts kan de tand of kies trekken en bij een meer gecompliceerde situatie je doorverwijzen naar de kaakchirurg.

Moet je altijd verdoofd worden?

Het is voor de behandelaar een secuur werkje en het is dus ook belangrijk dat je goed stilligt. Daarnaast kan trekken niet pijnloos dus er zal altijd een verdoving worden gegeven.

Hoe lang doet het nog pijn na het trekken van tand of kies?

Na een dag of 3 zal de eventuele zwelling verdwenen zijn, of bijna weg zijn en je zult dan geen beperking meer hebben in het bewegen van je mond. Ook eventuele slikklachten zullen dan over zijn. Pijnklachten duren meestal niet langer dan een week. Bij klachten die langer duren kan je altijd de praktijk bellen om te vragen of ze even willen kijken.

Wat kan er misgaan na het trekken van tand of kies?

Elke behandeling geeft risico op een complicatie, hoe zorgvuldig de behandelaar ook werkt. Het kan zijn dat er een nabloeding optreedt, als deze niet stopt na een tijdje en je twijfelt, neem dan contact op met de praktijk. (Denk eraan dat een consult bij de spoedtandarts altijd kosten met zich meebrengt)

 • Een hechting die vroegtijdig loslaat komt niet vaak voor
 • Een ontsteking merk je door pijn, warmte, vaak zwelling en kloppend gevoel.

Hoelang duurt het voor de wond dicht is na het trekken van tand of kies?

Het herstel na het trekken van tand of kies duurt ongeveer een week tot 10 dagen, afhankelijk van de grootte van de wond.

Antibiotica bij trekken tand of kies

De tandarts of kaakchirurg kan een antibioticakuur voorschrijven om ontsteking te voorkomen. Soms is het een eenmalige dosis of korte kuur.

Kan je werken na het trekken van tand of kies?

Als het een eenvoudige behandeling is kan je met pijnstilling wellicht naar je werk gaan na de behandeling. Het is ook afhankelijk van wat voor werk je doet. Overleg met je tandarts/behandelaar.

Tips bij tand of kies trekken

 • Neem vooraf een pijnstiller. Het is verstandig om een half uur voor de behandeling een pijnstiller als paracetamol of ibuprofen te nemen. Overleg dit vooraf met je tandarts of kaakchirurg. Geen aspirine omdat deze bloedverdunnend is wat problemen kan geven tijdens de behandeling en nabloedingen kan veroorzaken
 • Lees de tips van Pep wanneer je angst hebt voor de tandarts of kaakchirurg, je kan wat doen om jezelf af te leiden en te ontspannen.
 • Zorg voor goede pijnstillers voor wanneer de verdoving uitwerkt
 • Het is normaal dat wanneer de verdoving uitgewerkt raakt je pijn zult voelen. Met een goede pijnstilling zal dit grotendeels te verhelpen zijn. Het kan zijn dat de tandarts je een recept meegeeft voor pijnstillers.
 • Zorg goed voor je mond na het trekken van tand of kies, wees voorzichtig maar zorg voor een goede mondhygiëne.

De tandarts of kaakchirurg zal je advies meegeven wat je thuis kan doen om te zorgen dat het herstel goed zal verlopen en problemen als een nabloeding of ontsteking kan worden voorkomen.

Nazorg na trekken tand of kies thuis, tenzij anders voorgeschreven:

 • Koelen met een coolpack of zak diepvrieserwtjes met een theedoek eromheen helpt zwelling te voorkomen.
 • Spoelen; na 24 uur voorzichtig de mond schoonspoelen met lauw zout water (1 koffielepel zout opgelost in een kopje lauw water) of een voorgeschreven mondspoelmiddel. Spoel je eerder dan spoel je het gestolde bloed weg die de wond afdicht en kan weer gaan bloeden.
 • Poetsen van het gebit kan na 24 uur heel voorzichtig met een zachte kleine tandenborstel.
 • Drink en eet de eerste 24 uur geen hete voeding en dranken. Als de verdoving nog niet is uitgewerkt zou je je kunnen verbranden zonder dat je het voelt. Ook kan het drinken van bijvoorbeeld hete thee of koffie een nabloeding veroorzaken. Eet alleen zachte voeding om de wond te beschermen. Dus lauwe en zachte voeding en drank.
 • Drink geen alcohol omdat deze bloed verdunnend is en een nabloeding kan veroorzaken.
 • Stop (even) met roken omdat roken de bloedvaatjes in het tandvlees vernauwd waardoor het herstel flink vertraagd wordt. Informatie over hulp bij het stoppen met roken kan je vinden met een druk op de knop hieronder.

Button stoppen met roken

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform