Ibuprofen, de beste pijnstiller voor kiespijn?

Uit een publicatie voor de dentale professie van pharmacologist Tom Viola

Ibuprofen is een pijnstiller die valt onder de ‘niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen’ oftewel NSAID's.

Tandpijn is andere pijn dan b.v. een hoofdpijn, omdat tand- en kiespijn een acute, ontstekingspijn is. Ibuprofen blijkt zeer geschikt voor kies- en tandpijn.

Ontstekingsremmend

Ibuprofen werkt tegen tand- en kiespijn omdat het een kortwerkend medicijn is dat zeer effectief is in het verminderen van ontstekingen. Het is echter niet de beste pijnstiller. Daarom zullen tandartsen ibuprofen vaak voorschrijven samen met paracetamol, een medicijn dat een goede pijnstiller is maar geen ontstekingsremmer

Combinatie ibuprofen en paracetamol

De combinatie van deze 2 pijnstillers werkt goed omdat ze elkaar perfect aanvullen. De publicatie geeft aan dat je ze samen kunt innemen, en in een lagere dosis en toch een groter algemeen effect krijgt.

Let op!

Hoewel ibuprofen voor veel mensen goed werkt, is het niet de juiste keuze voor iedereen.

“Noot van de redactie: Mensen met een allergie of gevoeligheid voor bepaalde stoffen, laag lichaamsgewicht of die bepaalde medicijnen gebruiken waar het niet samen mee kan zullen een andere pijnstilling voorgeschreven krijgen.

Vraag dus advies aan je behandelaar, arts of apotheek of deze vorm van pijnstilling voor jou geschikt is en in welke dosering. Zelf experimenteren met medicatie raden wij ten zeerste af. Bij acute pijn en een spoedindicatie kan je altijd terecht bij een spoedtandarts”.

Aanvulling van tandarts Richard Schäffer: Voor mensen die zelf medicatie toepassen: Ibruprofen niet gebruiken bij maagklachten of gebruik van bloedverdunners. 

Verdere aanvullingen van professionals op de post op LinkedIn zijn: Mensen met een gastric bypass (maagverkleining, maagband) mogen geen enkele vorm van NSAID gebruiken. Bij hypertensie (hoge bloedruk) medicatie wordt ibuprofen afgeraden. 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform

Artikel co-auteur

Richard Schäffer

Richard Schäffer

Tandarts bij Mondzorg Zevenbergen