Tips voor wittere tanden

Een goed verzorgde mond met een natuurlijke kleur tanden geeft je een frisse uitstraling waarmee je zelfverzekerd de wereld tegemoet kan treden. Maar misschien wil je graag nog wittere tanden en een stap verder gaan door te kiezen voor een professionele behandeling om je gebit witter te laten maken.

De volgende tips kun je doorlopen om eruit te halen wat jou kan helpen om het gewenste resultaat te behalen. 

Goede mondhygiëne

Twee keer per dag goed poetsen met een geschikte tandenborstel en -tandpasta die helpt bij het verwijderen van oppervlakkige vlekken en tandplak, wat kan bijdragen aan wittere tanden. Er zijn ook speciale whitening tandpasta’s die meestal een mild schurende werking hebben om aanslag te verwijderen. Dit kan op de lange duur wel meer slijtage aan het tandglazuur geven. 2 minuten naspoelen met een mondspoelmiddel met actief zuurstof kan ook meehelpen het gebit schoner, witter en sterker te maken.

Flossen en ragen

Interdentaal reinigen, zoals flossen en ragen ook wel wordt genoemd, is belangrijk om tussen de tanden te reinigen waar de tandenborstel niet bij kan. Hiermee verwijder je voedselresten tussen je tanden en kiezen waardoor je mond er schoner uitziet.

Beperk voedsel en dranken die kleuraanslag veroorzaken

Koffie, thee, rode wijn en bepaalde gekleurde voedingsmiddelen kunnen je tanden verkleuren bij het regelmatig nuttigen ervan. Probeer ze te beperken en spoel je mond na een eet- of drinkmoment. Elk eet- en drinkmoment is een zuuraanval op je tanden, nog een reden om minder vaak te eten op een dag en vaker te kiezen voor een glas water als drankje.

Stop met roken

Als je niet rookt, ga door naar de volgende tip. Roken geeft door de nicotine een gelige verkleuring van de tanden. Stoppen met roken heeft niet alleen voordelen voor je algehele gezondheid, maar het zal ook helpen bij het krijgen, en vervolgens behouden van een witter gebit.

Professionele gebitsreiniging bij de mondhygiënist

Een regelmatige professionele gebitsreiniging kan hardnekkige vlekken en aanslag verwijderen waardoor je tanden witter worden. Met bovenstaande tips kan je ook langer van het resultaat genieten.

Professioneel bleken bij de tandarts

Overweeg een tandheelkundige behandeling, zoals tanden bleken met een professioneel bleekmiddel of met behulp van een laserbehandeling als je nog een stap verder wilt gaan. Let goed op dat de behandelaar bevoegd is om de behandeling uit te voeren om teleurstellingen te voorkomen.

Tot slot

Het is belangrijk om te weten dat individuele resultaten kunnen variëren en dat te veel gebruik van agressieve methoden schadelijk kan zijn voor je tandglazuur. Raadpleeg daarom altijd je tandarts voordat je zelf aan de slag gaat met een middel of tandheelkundige behandelingen ondergaat bij een andere behandelaar dan je eigen tandarts of mondhygiënist. Weet ook dat het witter maken van tanden niet valt onder medisch noodzakelijke behandelingen en daardoor bijna altijd voor eigen rekening komt. Check je tandartsverzekering vooraf en vraag een offerte aan je behandelaar om financiële verassingen te voorkomen.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform