Longarts roept ouders op om hun kinderen te waarschuwen voor de gevaren van de Snus en vape rage.

Dokter Wanda de Kanter: Elke fruitige damppluim van een e-sigaret kan volgens een onderzoek niet-zo-zoete gevolgen hebben voor je tanden, je longen en algemene gezondheid.

Vapen of e-sigaret

De leuke kleurtjes en de fruitige smaakjes lijken zo onschuldig maar dat zijn ze absoluut niet. Behalve dat het een risico is voor het gebit worden kinderen op deze manier verleid om verslaafd te worden en is de stap naar tabak zo gezet. Ook zijn er aanwijzingen dat er meer kans is op longschade en toevallen. Dat is niet mis!

Wat is een vape of e-sigaret eigenlijk?

E-sigaret of vape-vloeistof, die wordt verwarmd en ingeademd, heeft een dikke vloeibare basis, met b.v. glycerol en propyleenglycol, vermengd met een hele reeks kunstmatige smaakstoffen en andere chemicaliën. De dikke plakkerige damp bedekt de tanden en kiezen en komt in alle hoeken en gaten. Dat klinkt best vies en heeft gevolgen voor je gebit en mondgezondheid.

Wat is Snus

Snus, nicotinezakjes of zuigtabak is een groeiende trend. Ze zijn gemaakt van gestoomde tabak dat als vochtige poedervorm, vermalen met zout, natriumcarbonaat en een smaakje in een zakje is verpakt. Snus wordt meestal onder de bovenlip gestopt zodat de nicotine door het slijmvlies kan worden opgenomen. Het is als een moderne variant op pruim- en snuiftabak. 

Maak je kind wijs

Je kind weerbaar maken voor de invloeden van vrienden en vriendinnen, reclame en het ‘erbij willen horen’ kan helpen om zelfverzekerd en sterk in hun schoenen te staan bij ongezonde verleidingen. Kinderen zijn slim en leergierig, als ze weten wat het vapen doet met hun mondgezondheid en welk risico ze lopen op de nare gevolgen van een verslaving dan zullen ze wel 3 keer nadenken voor ze ingaan op de verleidingen. Eigenlijk is het gewoon stom om iets te doen dat je gebit kan verpesten, longschade of zelfs toevallen kan veroorzaken. Tijd en onderzoek zal uitwijzen welke risico’s en gevaren er nog meer zijn.

Burgerinitiatief: Nicotinee!

Laten we onze (klein)kinderen helpen om te kiezen voor gezondere gewoonten en door ze de kennis te geven om die keuzes te kunnen maken. De overheid vragen we om de gekte van de vape rage (én de industrie die hier veel geld aan verdient) snel te stoppen. Doe mee en teken het burgerinitiatief Nicotinee! Meer informatie hierover lees je in de blog van 2 december 2022

Lees in deze kennispagina (met video) meer over het vapen, e-sigaret en hier over snus en mondgezondheid.

 

 

Artikel auteur

Wanda de Kanter

Wanda de Kanter

Longarts - Voorzitter Rookpreventie Jeugd