Burgerinitiatief: Nicotinee!

Wat vraagt het burgerinitiatief;

  • Een wettelijk generatiegebonden verbod op verkoop van alle nicotinehoudende producten ((e)-sigaretten, snus, etc.) voor iedereen geboren vanaf 2012, ingaande in 2030 als deze generatie 18 jaar wordt.
  • Tot die tijd een onafhankelijk handhaaf-instituut die nu al de minimum leeftijd van 18 gaat handhaven.

Tandarts.nl ondersteunt het burgerinitiatief Nicotinee om de kinderen van nu te beschermen tegen de tabaksindustrie en de rage van de e-sigaret (vapers) en Snus*. De cirkel van immorele, misleidende verleiding, verslaving en de invloed van de nicotine-industrie op de overheid en bevolking kunnen we doorbreken, door als burgers te eisen dat dit nu moet stoppen en niet pas over 10 jaar of later.

Er wordt enorm veel geld verdiend ten koste van de (mond)gezondheid van onze (klein)kinderen. En dat is zacht gezegd, héél vreemd in een beschaafd land als Nederland. De overheid moet zich schamen dat dit (en nog altijd) is toegestaan! Maar daar kunnen ze verandering inbrengen door snel wettelijke maatregelen in te voeren en de Tabaks- en rookwarenwet aan te passen. Geef 1 minuut van je tijd en teken! We zijn met elkaar toch zeker slimmer en sterker dan de nicotinelobby?

Teken het burgerinitiatief hier!

Twijfel je nog? Enkele feiten….

  • Weet je dat ook de (e-)sigaretten en andere nicotinehoudende producten zoals de vapevloeistof en Snus verslavende en schadelijke stoffen bevatten?
  • Dat (synthetische) nicotine zeer verslavend is en ervoor zorgt dat kinderen al na het roken van één sigaret verslaafd kunnen raken?
  • De E-sigaret of vape-vloeistof, die wordt verwarmd en ingeademd, een dikke vloeibare basis heeft, met o.a. glycerol en propyleenglycol, vermengd met een hele reeks kunstmatige smaakstoffen, suikers en chemicaliën? De dikke plakkerige damp bedekt de tanden en kiezen en komt in alle hoeken en gaten, zo ook in de longen. Dat klinkt best vies toch?
  • Dat de introductie van e-sigaretten of vapers een slimme marketingtruc is van de nicotine-industrie om de bestaande wet- en regelgeving te omzeilen en eraan bijdraagt dat jeugdigen worden aangezet tot roken met de vrolijk gekleurde vapers en fruitige smaakjes?

Roken in bij zijn van je kinderenen

Solidair

Als onafhankelijk dentaal consumenten platform wensen we iedereen een gezonde mond en sterk gebit en willen we dat mondzorg voor iedereen bereikbaar is. Roken is een risicofactor voor problemen in de mond omdat de nicotine o.a. de bloedvaatjes vernauwd waardoor het tandvlees minder goed doorbloed is met alle gevolgen van dien. Mondgezondheid staat in relatie met de algehele gezondheid, het begint tenslotte in de mond! Redenen genoeg om de cirkel van verleiding, aanbod en verslaving te doorbreken, en dan hebben we het nog niet eens over de 60% van de bevolking die aan 1 of meer welvaartsziekten lijdt en de zorgkosten die omlaag moeten.

We kunnen met elkaar deze cirkel doorbreken door de kinderen van nu een nicotinevrij leven te bieden. Teken je ook?

Tekenen het burgerinitiatief en meer informatie op de site van Nicotinee!

Rook jij nog?

Met een programma van 3 maanden vergoed uit het basispakket (zonder aanspraak eigen risico) kan je met een persoonlijke coach stoppen met roken en hiermee het goede voorbeeld geven aan je (klein) kinderen. Klik op de button voor meer informatie. Velen gingen je met succes voor.

Button stoppen met roken

* Wat is Snus?

Snus, nicotinezakjes of zuigtabak is een groeiende trend. Ze zijn gemaakt van gestoomde tabak dat als vochtige poedervorm, vermalen met zout, natriumcarbonaat en een smaakje in een zakje is verpakt. Snus wordt meestal onder de bovenlip gestopt zodat de nicotine door het slijmvlies kan worden opgenomen. Het is als een moderne variant op pruim- en snuiftabak. 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform

Artikel co-auteur

Wanda de Kanter

Wanda de Kanter

Longarts - Voorzitter Rookpreventie Jeugd