Mondgezondheid, longen en spijsvertering gaan hand in hand. (TCM)

De gevolgen van leefstijl belicht vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde.(TCM) Onder andere hoe roken de longen en circulatie uitdroogt en hiermee de mondgezondheid beïnvloed.

Redactie: TCM is een door de WHO erkende geneeswijze. Als onafhankelijk platform willen we ook de inzichten vanuit de Chinese Geneeskunde niet onbesproken laten. Deze blog van Aimee van Sterren past wellicht in een van je goede voornemens voor 2023.

Aimee: De longen zijn de organen die een interactie met de buitenwereld hebben via de slijmvliezen en de ademhaling samen met de huid. Dat maakt ze kwetsbaar en kunnen makkelijk aangetast raken wat invloed heeft op de weerstand. Denk dan bijvoorbeeld aan virussen zoals corona en hoe weersinvloeden, bijvoorbeeld wind, vocht, warmte, hitte, koude en droogte invloed kunnen hebben op de longen. Soms voel je dat meteen! Ook leefwijze kunnen ditzelfde effect veroorzaken. Denk aan roken, de luchtkwaliteit in je huis en leefomgeving, het nuttigen van veel (slechte kwaliteit) zuivel, geraffineerde en/ of sterk gekruide voeding. Alles wat je doet, denkt en waar je bent heeft invloed op je lichaam, geest en dus je welzijn. 

Je zou denken dat de taak van de longen alleen in de ademhaling en zuurstofopname ligt naast uitstoot van afvalstoffen. Ze doen meer dan dat, juist ook in de spijsvertering vervullen zij een grote rol. En zijn de longen onmisbaar voor een goede werking van je lichaam, weerstand en vitaliteit.
De longen hebben de niet onbelangrijke taak te zorgen dat het Qi overal verspreid wordt door je lichaam. De longen zorgen ervoor dat de voedingsstoffen die met de voeding het lichaam binnenkomen samen met de spijsverteringsorganen naar het hart gaan. Het hart en de nieren filteren de voedingsstoffen en maken het opneembaar om via het Qi en bloed de meridianen, je afweer en organen in te sturen en te voeden.  

Goed werkende longen, spijsvertering en mondgezondheid

Een beetje vochtigheid hebben de longen nodig om te kunnen functioneren. Denk alleen al aan de vloeistof in de pleuraholte.In de TCM zijn de longen verantwoordelijk om het Qi overal te verspreiden. Qi heeft bloed nodig om dit te kunnen en andersom bloed heeft Qi nodig om te kunnen verplaatsen. Beide hebben de ander nodig om door het lichaam te circuleren. Ook de mondholte heeft voldoende speeksel van een goede samenstelling nodig om je te beschermen tegen tandbederf en ontstekingen. Daarnaast is juist het speeksel samen met kauwen het begin van je spijsvertering, zie hoe alle processen in het lichaam met elkaar verbonden zijn. 
Zoals in mijn eerdere blogs is beschreven, is bloed en Qi nodig voor gezond tandvlees en je gebit. En is de vitaliteit van je longen en spijsvertering dus hier heel belangrijk in.

Leefstijlkeuzes en TCM

Om terug te komen op leefstijlkeuzes die effect hebben op de longen is het belang om te stoppen met roken daar één van. Roken veroorzaakt hitte in je lichaam en droogt de longen meer uit dan goed voor je is.
Dat geeft onder andere een droge hoest, droge keel, droge mond (met verhoogd risico op gaatjes en tandvleesontstekingen) en een kwetsbare droge huid als gevolg. Daarnaast geeft roken een bruinige aanslag op je gebit en een onfrisse mondgeur wat niet fijn is voor jezelf en je kan beperken in contacten met anderen.
Hitte en droogte tasten de belangrijke vloeistoffen in je lichaam aan en putten je algehele vitaliteit uit. De longen hebben een grote rol in je algehele conditie en dus ook de conditie van je mondgezondheid.  

Voeding en leefstijl hebben veel invloed op de conditie van de organen en spijsvertering in het algemeen. Voeding en leefstijl is uiteindelijk bedoeld voor het gezond houden van de organen oftewel: je gezondheid van lichaam en geest. Bij ziekte en disbalans kan TCM je zelfherstellend vermogen ondersteunen om de balans en vitaliteit weer terug te krijgen. 

Weet je dat de TCM (Traditionele Chinese Geneeswijze) aparte leefstijladviezen heeft om elk orgaan te voeden. Wil je meer weten, kijk op mijn auteurspagina voor eerdere artikelen en contactgegevens. Je bent van harte welkom. 

 

Artikel auteur

Aimee van der Sterren

Aimee van der Sterren

TCM therapeut, Chinese voedingsconsulent, Chinese herbalist, Dörn