Bloedend tandvlees is niet zo onschuldig als het lijkt

Je voelt er niet veel van en er gaan misschien niet meteen alarmbellen rinkelen, maar als het tandvlees snel bloedt kan dit je algehele gezondheid schaden. Het is een signaal dat er iets mis is. Bloedend tandvlees is bijna altijd een tandvleesontsteking en dat heeft gevolgen voor je hele lichaam. Richard de Leth, initiatiefnemer van het platform OERsterk en bekend van het gelijknamige boek én bestseller OERsterk, vertelt er meer over in deze blog.

De relatie tussen bloedend tandvlees en gezondheidsproblemen

Al sinds duizenden jaren en in verschillende, vaak al even oude (WHO erkende) geneeswijzen is de staat van de mondgezondheid een belangrijke indicatie voor de lichamelijke conditie. In de huidige wetenschap ontdekt men steeds meer bewijzen dat een slechte mondgezondheid in relatie kan worden gebracht met verschillende gezondheidsproblemen. Denk aan (pre)diabetes, hart- en vaatzieken, bepaalde complicaties bij zwangerschap, luchtweginfecties, bacteriële longontstekingen, maag- en darmaandoeningen en reumatoïde artritis [1] en vormen van mond- en darmkanker. Zelfs Alzheimer wordt genoemd. Geen leuke lijst en daarom nog belangrijker om bloedend tandvlees serieus te nemen. Onderzoekers weten nog niet of een slechte mondgezondheid de oorzaak of het gevolg van algehele gezondheidsproblemen kan zijn. Dat er een relatie is is wel duidelijk. Het is daarom altijd slim om goed te zorgen voor je mondgezondheid en dat heb je gelukkig voor het grootste deel in eigen hand met je leefstijl keuzes. 

 

oersterk relatie met algehele gezondheid

De oorzaken van bloedend tandvlees

Bloedend tandvlees is makkelijk en snel te genezen maar eerst een korte uitleg over de oorzaken van bloedend tandvlees;

Beschadigingen aan het tandvlees veroorzaken bloedingen. De oorzaak hiervan is vaak een tandvleesontsteking. Naar schatting is de helft van de Nederlandse bevolking hier bekend mee.[2] Ongunstige mondbacteriën, virussen (herpes), gisten (candida) en het immuunsysteem spelen hierbij een belangrijke rol.[3], [4] De ongunstige micro-organismen activeren het immuunsysteem en wat leidt tot ontstekingen en beschadigingen aan het tandvlees, waardoor het gaat bloeden. Je merkt dat vooral tijdens het tandenpoetsen of het eten van iets hards zoals een hap nemen van een appel.

6 factoren die ongunstig kunnen zijn voor je mondgezondheid:

Genetische aanleg krijg je mee bij je geboorte en je leefstijl heb je zelf in de hand. Dit doe je met de keuzes die je dagelijks maakt in wat je eet en drinkt, of je op tijd naar bed gaat, regelmatig sport en neem je wel voldoende relaxmomenten door de dag heen. Een gezonde leefstijl bestaat namelijk uit de 3 pijlers: ontspannen, eten en bewegen. Ik noem ze de drie OERsterk pijlers. Je voedingskeuze speelt een grote rol bij het ontstaan van bloedend tandvlees. Hier zal ik even dieper op in gaan.

Bloedend tandvlees en voeding

Goede voeding helpt mee voor de juiste micro-organismen in je mond en daarbij een goed werkend immuunsysteem waarbij je immuunfit bent, terwijl ongezonde voeding de groei van ongunstige micro-organismen stimuleert en je immuunsysteem negatief beïnvloedt.

Ongezonde voedingskeuzes

Voeding en drankjes die bloedend tandvlees mede veroorzaken zijn:

  • Alle voeding met toegevoegde suikers
  • Alle drank, frisdrank en vruchtensapjes, ook de versgeperste sapjes staan bol van suikers en veroorzaken een zuuraanval op het gebit en verstoren de balans in bacteriën.
  • Alle voeding met granen zoals brood, ontbijtgranen, rijstwafels, crackers, pannenkoeken, pasta, pizza, cake, koekjes etc. etc.
  • Bewerkte aardappelproducten zoals aardappelpuree uit een pakje, frietjes en aardappelzoutjes zoals chips.

Voeding met suikers en granen kun je dus het best vermijden als je bloedend tandvlees hebt of in ieder geval tot een minimum beperken.

Gezondere voedingskeuzes

Wat kan je dan nog wel eten? Door alle duizenden jaren heen hebben we het als mens zonder frisdrank, friet en pizza’s gedaan dus je kan er vanuit gaan dat er altijd nog voldoende keus is in wat je wel kan eten en wat wel een goede invloed heeft op je (mond) gezondheid. Pure en onbewerkte voeding is ontstekingsremmend en voedt je lichaam. Het geeft je energie en een OERsterk immuunsysteem. Gezonde voeding is in een paar woorden: verse voeding die niet uit een fabriek komt, geen klant en klaar voeding uit pakjes en zakjes. Dan bedoel ik verse groenten, zaden, noten waar je op moet kauwen, aangevuld met eieren, vlees en/ of vis. Puur en onbewerkt en zelf klaargemaakt is echt het allerbeste als je lijf en leven je lief is. 

Wat kan je verder doen?

Naast de juiste voedingskeuze, regelmatig ontspannen, chronische stress vermijden en dagelijks voldoende bewegen kan je met een goede dagelijkse mondhygiëne bloedend tandvlees snel verhelpen. De tandarts of mondhygiënist kan je natuurlijk hierbij het beste adviseren.

Wil je meer lezen over leefstijl keuzes dan nodig ik je uit op mijn website. Lees bijvoorbeeld over voeding een positieve invloed op vermoeidheidsklachten en de juiste voeding kan de huid beschermen tegen beschadigingen en ontstekingen. Of volg een van onze online trainingen, je bent van harte welkom! In enkele weken voel jij je een ander mens, gegarandeerd!

Lijfspreuk van OERsterk: Is je lijf je lief? Leef dan preventief!

 

Button stoppen met roken

[1] Bui, F. Q., Almeida-da-Silva, C. L. C., Huynh, B., Trinh, A., Liu, J., Woodward, J., … & Ojcius, D. M. (2019). Association between periodontal pathogens and systemic disease. Biomedical journal, 42(1), 27-35. 
[2] Parodontitis, een verborgen chronische infectie. Ned Tijdschr Geneeskd. 2001;145557-63 
[3] Morinushi, T., Lopatin, D. E., Poperin, N. V., & Ueda, Y. (2000). The relationship between gingivitis and colonization by Porphyromonas gingivalis and Actinobacillus actinomycetemcomitans in children. Journal of periodontology, 71(3), 403-409. 
[4] Teanpaisan, R., Piwat, S., & Dahlen, G. (2011). Inhibitory effect of oral Lactobacillus against oral pathogens. Letters in applied microbiology, 53(4), 452-459.

Artikel auteur

Richard de Leth

Richard de Leth

Eigenaar OERsterk BV & OERsterk Academy BV