Zing je, bespeel je viool of een blaasinstrument? Vertel het je tandarts!

 

Muziek en mondgezondheid, belangrijker dan je misschien zou denken

Veel mensen houden van muziek, bespelen een instrument of zingen, al dan niet professioneel. Als je bedenkt dat bij zingen en het bespelen van een blaasinstrument de mond intensief gebruikt wordt, dan bekent dit ook extra aandacht voor de conditie van je mond. Immers, aangezien de klank voor een groot deel wordt gevormd in de mondholte, is de tandheelkundige staat van je tanden en kiezen hier direct mee gerelateerd. Andersom geldt dat klachten in de mond mede veroorzaakt kunnen worden door het intensief musiceren. Zo kan het bespelen van een viool veel van je kaken vragen, wat weer gevolgen kan hebben voor de kaakgewrichten. Het is belangrijk dat je tandarts op de hoogte is van jouw musiceren, zodat hij/zij tijdens een controle gerichter kan kijken of je mondgezondheid van invloed is op je spel, of dat bepaalde klachten juist het gevolg zijn van het musiceren. 

Als je als (beroeps)zanger of -muzikant een gebitsbehandeling moet ondergaan

Als je musiceert, bespreek dit dan altijd vooraf met je behandelaar. Dan kunnen jullie samen bespreken welke behandeling voor jou het beste zal uitpakken. Bespreek ook het te verwachten herstel en hoeveel tijd het zal duren voor je weer volledig hersteld zal zijn om onbeperkt te kunnen musiceren. Denk aan een passende planning in een eventuele concertagenda. Neem als voorbeeld een correctie van het gebit door een beugel: heeft dit gevolgen voor het bespelen van jouw instrument? Heeft het gevolgen voor je stemgeluid? Misschien zijn er pijnklachten, of is er een ontsteking in de mond of kaakgewrichtsproblemen die het musiceren, al dan niet tijdelijk, belemmeren? Misschien is er een tijdelijke oplossing mogelijk om pijnvrij door te kunnen tot een behandeling goed uitkomt.

Kinderen

Het gebit van kinderen is continu in ontwikkeling. Intensief musiceren kan echter deze ontwikkeling beïnvloeden en dus ook de uiteindelijke vorm van het gebit. Denk bijvoorbeeld aan het mondstuk van een blaasinstrument dat bij dagelijks spelen en oefenen langdurig tussen de lippen en/of tanden wordt geklemd. De tandarts kan deze ontwikkeling goed in de gaten houden en tijdig adviseren. Kinderen en jongvolwassenen met een muzikale droom doen er dan ook goed aan om, bijvoorbeeld bij een gebitscorrectie, deze droom te bespreken met de orthodontist of tandarts.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform