Zoek je werk? Carrièreswitch? Lees dan de blog van Birgit Frijlink.

 

Ooit gedacht aan een loopbaan binnen een tandartspraktijk?

Als loopbaancoach heb ik de afgelopen maanden een flink aantal mensen gesproken die hun baan zijn kwijtgeraakt. Ze waren o.a. werkzaam als muziekdocent, lichttechnicus, horecamedewerker of in een sector die het wel goed doet, maar waarbij een reorganisatie toch zorgde voor werkloosheid. Daarnaast sprak ik ZZP’ers waarbij een groot deel van hun opdrachten weg was gevallen.

Maar niet alleen corona is van invloed. Ook voor 2020 zag je in bepaalde sectoren banen verdwijnen doordat steeds meer geautomatiseerd wordt, zoals in winkels (zelfscan) en bij administratieve functies.

Kortom, deze mensen moeten noodgedwongen op zoek naar een andere functie. In een loopbaantraject kijken we dan samen naar o.a. hun kwaliteiten, drijfveren, valkuilen en interesses. En koppelen we dit aan richtingen waar mogelijkheden zijn. Daarmee worden ze weer regisseur over hun eigen loopbaan. Pasgeleden sprak ik Irene Boers, iemand met veel kennis van de dentale sector en zij adviseerde:

‘’Wijs deze mensen op een baan binnen de mondzorg!’’

En toen zijn we verder gaan praten. Ze vertelde dat er bij tandartsenpraktijken veel kansen liggen, in uiteenlopende functies zoals tandartsassistent , preventie-assistent en baliemedewerker. Grotere praktijken of ketens hebben vaak een praktijkmanager in dienst. Ook voor mensen die uit een geheel andere branche komen en dus als zij-instromer zouden willen starten. Bij een aantal praktijken is het mogelijk om gelijk aan de slag te gaan en daarnaast een opleiding te volgen via een BBL-traject, werken/leren dus. Dat klinkt natuurlijk mooi maar een loopbaan binnen de mondzorg is niet voor iedereen geschikt.

BIJ WIE PAST HET WEL?

Zo’n functie past bij mensen die goed volgens bepaalde richtlijnen kunnen werken en daarbij ook erg secuur zijn. Klantvriendelijkheid en een dienstverlenende houding vormen natuurlijk ook een belangrijk onderdeel. En, als je daarnaast iemand bent die makkelijk zelf initiatieven neemt, geen moeite heeft met een breed takenpakket en hard kan werken, dan zou het zomaar een match kunnen zijn.  

WAT KRIJG JE ERVOOR TERUG?

Ga je in een tandartspraktijk aan de slag dan kom je te werken in een klein- tot middelgroot team, in een functie waarbij je jezelf kunt blijven ontwikkelen in je vakgebied. Ook biedt het een hoge mate van baanzekerheid en veel mogelijkheden tot parttime werken. En, wanneer je ervaring hebt opgedaan in het vakgebied kun je, als je dat wilt, op termijn ook binnen de Mondzorg Flexpool aan de gang.

WIL JE HIER MEE OVER WETEN?

Denk je, als je dit gelezen hebt, ik wil daar wat meer over weten? Lees het artikel Opleidingen in de tandheelkunde en kijk bijvoorbeeld eens bij een ROC in je buurt of op www.dentalbestpractice.nl, daar vind je informatie over mogelijke opleidingen. Op www.stagemarkt.nl zie je gelijk ook het grote aanbod aan leer/werkplekken in deze richting.

Artikel auteur

Birgit Frijlink

Birgit Frijlink

Loopbaancoach, strategisch wervingsadvies werknemers