Tandartsassistente

Ingediend door admin op di, 07/14/2015 - 14:23

Tandartsassistent is een leuk, afwisselend en verantwoordelijk beroep in de gezondheidszorg. Je bent voornamelijk bezig met het assisteren van de behandelend tandarts: je zorgt ervoor dat de gereedschappen klaar liggen en steriel zijn, je stelt de patiënt op zijn of haar gemak en geeft instructies over mondhygiëne. Het beroep gaat echter verder dan alleen het assisteren van de tandarts aan de stoel. Assistenten 'runnen' vaak ook de tandartspraktijk waarbij kennis van hygiëne een grote rol speelt. Andere taken van tandartsassistenten zijn bijvoorbeeld het beantwoorden van telefoontjes, het inplannen van afspraken, het bijhouden van de administratie en de voorraden. Ook houden zij zich bezig met het nemen van afdrukken en het verzorgen van fluoride behandelingen en testen.

Opleiding tandartsassistent

De opleiding tot tandartsassistent is een MBO-4-opleiding. Je kunt deze opleiding op twee manieren volgen: via de beroepsbegeleidende leerweg (afgekort BBL, werken en leren) en via de beroepsopleidende leerweg (afgekort BOL, leren en stage lopen). De opleiding tot tandartsassistent is heel praktijkgericht. Je leert hoe je de tandarts ondersteunt tijdens zijn werkzaamheden aan de stoel, hoe je patiënten ontvangt en hoe je voorlichting en adviezen geeft. Ook vervaardig je kennis over tandheelkunde en krijg je vakken als scheikunde, anatomie en gezondheidskunde. Je leert daarnaast zelf tandheelkundige handelingen uit te voeren (onder andere sealen, het maken van röntgenfoto’s) en hoe je de tandarts ondersteunt op administratief gebied.

De opleiding tot tandartsassistent kan gevolgd worden aan verschillende ROC’s en bij de LOI De duur van de opleiding verschilt per opleidingsinstituut en varieert tussen de twee en drie jaar, maar verkorte opleidingen en/of opleidingen in de avonduren zijn ook mogelijk.

Interesse en ervaring

Tandartsen laten tegenwoordig in hun praktijk veel over aan de assistent. Zo kun je ook betrokken raken bij het nemen van röntgenfoto's en het uitvoeren van fluoride behandelingen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je interesse en ervaring, maar ook van een eventueel gevolgde na- of bijscholingscursus. Na het behalen van je diploma kun je bijvoorbeeld de cursus preventieassistente volgen. Met deze cursus krijg je meer bevoegdheden tijdens een behandeling, zoals het geven van fluorbehandelingen, verwijderen van tandsteen en polijsten.

Leuke werkplek

Als tandartsassistent kun je uiteindelijk aan de slag bij een tandartspraktijk (solo- of groepspraktijk), orthodontie praktijk (solo- of groepspraktijk), tandheelkundig centrum of in een ziekenhuis op de afdeling mond- en kaakchirurgie of tandheelkunde. De praktijk aan huis van de tandarts bestaat nog wel, maar tegenwoordig is er veel meer variatie te vinden: van grote groepspraktijken tot specialistische praktijken voor wortelkanaalbehandelingen, tandvleesziekten en/of implantaten.

Juist doordat er zeer veel verschillende tandartspraktijken bestaan is het goed mogelijk om een leuke werkplek te vinden! Bovendien is er landelijk een groot tekort aan goed opgeleide tandartsassistenten. Op veel plekken zou je fulltime aan de slag kunnen, maar er zijn ook genoeg mogelijkheden om in deeltijd te werken.

Salarisschalen tandartsassistent

De mondzorgsector heeft geen CAO, maar de beroepsvereniging ANT (Associatie Nederlandse Tandartsen) heeft in 2016 wel een richtlijn vastgesteld voor het salaris van tandartsassistenten, zie de tabel hieronder.

Leeftijd of ervaring Bruto salaris (€ )
16 1.039,98
17 1.164,54
18 1.290,26
19 1.417,10
20 1.539,39
Volgnummer vanaf 21 jaar Bruto salaris (€ )
0 1.663,95
1 1.747,67
2 1.836,52
3 1.930,24
4 1.986,24
5 2.047,95
6 2.118,81
7 2.188,52
8 2.253,66

 

Deze salarisschalen gaan uit van een fulltime dienstverband (38 uur per week). De periodieke verhoging van het salaris voor tandartsassistenten tot 21 jaar gaat in op de eerste dag van de geboortemaand.

Het tweede deel van de tabel betreft de salarisschaal voor de tandartsassistent vanaf 21 jaar. Het salaris wordt vanaf deze leeftijd jaarlijks verhoogd naar het volgende volgnummer (beginnende bij schaal 0), tot de maximaal geldende salarisschaal is bereikt, in dit geval dus schaal 8. Dit houdt in dat een tandartsassistent bruto maximaal € 2.253,66 kan verdienen, mits hij of zij acht jaar in deze functie blijft werken. De periodieke verhoging gaat in op de eerste dag van de eerste maand van het nieuwe kalenderjaar, of op de eerste dag van de kalendermaand waarin hij of zij in dienst trad.