Pfff…… het gaat nog even duren….

Depressie en moedeloosheid bedreigt de (mond)gezondheid.

De verlengingen van de Corona maatregelen gisteren, zorgen voor een zwaar gevoel bij velen. Zorgen en stress nemen toe bij de mensen die hun inkomsten (gaan) missen en de reserves, voor zover die er nog zijn, zien verdampen. Sommige banen en bedrijven komen niet terug en wat moet je dan doen? Onzekerheid voor de toekomst voelt met de dag groter. Dan nog met z’n allen verplicht thuisblijven en de sfeer gezellig houden is voor vele gezinnen een zware opgave.

De moedeloosheid en somberheid die je voelt kunnen de motivatie om goed voor jezelf te zorgen wegnemen. Je trekt een joggingbroek aan, douchen en haren wassen stel je alweer uit tot morgen, tandenpoetsen… voor wie zou je dit doen?

Als je je hiervan bewust wordt zou je jezelf ‘aan je haren omhoog kunnen trekken’ en met discipline een portie daadkracht toveren om toch een stap naar de toekomst te zetten. In een dieptepunt kan je het best allereerst voor jezelf gaan zorgen want al is de ellende nog zo groot, als je niet goed voor jezelf zorgt raak je je kracht en eigen regie helemaal kwijt. Dat wil je vast niet.

Wat heeft dit bericht met mondgezondheid te maken? Team Tandarts.nl las de resultaten van een Koreaans onderzoek (2017) waaruit blijkt dat mondgezondheid wordt geassocieerd met verschillende ziekten, waaronder depressie. Het verband tussen depressie en tandheelkundige zorg bleek uit de zichtbaar verminderde mondhygiëne en belemmeringen om ondanks de zorgbehoefte niet toe te komen aan het maken van een afspraak bij de tandarts. Als oorzaken werden naast angstgevoelens ook uitstelgedrag door somberheid en financiële problemen genoemd. Dit onderzoek is actueler dan ooit door de crisis waarin de wereld zich bevindt.

Blijf alsjeblieft goed voor jezelf zorgen zodat je weerstand tegen virussen en mentaal zwakkere momenten is opgewassen en we met elkaar weer stappen kunnen gaan zetten. Bedenk dat je gedachten sterke invloed heeft op je gevoel wat weer een gevolg heeft op je handelen, wat de cirkel rond maakt. (Uit ‘De kracht in jezelf’ van Dr. Joseph Murphy). Hoe doorbreek jij die cirkel? Mail ons je verhaal.

Bron onderzoekresultaten;
Toegang tot tandheelkundige zorg en depressieve aandoeningen: resultaten van het Korea National Health Nutrition Examination Survey. Kim N, Kim CY, Shin H.BMC Oral Health. 2017 Apr 26;17(1):80. doi: 10.1186/s12903-017-0370-9.PMID: 28446178 

Artikel auteur

Irene Boers

Irene Boers

Ondersteuning beheer, content- en relatiebeheer platform gezondheidszorg