Tips bij het kiezen van een zorgverzekering

Het kiezen van een zorgverzekering kan soms best een uitdaging zijn. Er zijn veel verschillende opties, en het kan lastig zijn om de juiste dekking te vinden voor jouw zorgbehoeften. In dit artikel vind je een aantal handige tips die jou kunnen helpen bij dit proces.

1. Bepaal welke zorg je nodig denkt te hebben

Het is belangrijk om jaarlijks opnieuw te kijken naar jouw zorgbehoeften en welke kosten je dat jaar denkt te maken. Jouw polis van het voorgaande jaar komt misschien niet overeen met jouw zorgwensen voor het komende jaar, bijvoorbeeld als je in verwachting bent of fysiotherapie verwacht nodig te hebben. Door dit te controleren, voorkom je dat je over- of onderverzekerd bent.

2. Controleer of het voordelig is om je aanvullend te verzekeren

Weet jij ongeveer welke zorgkosten je gaat maken volgend jaar? Dan kan het wellicht voordelig zijn om je aanvullend te verzekeren voor bijvoorbeeld tandheelkundige zorg of fysiotherapie. Weet je niet zeker of dit voordelig voor jou is, dan kun je het gemakkelijk controleren door te kijken naar de maandelijkse premie en hoe vaak je hier gebruik van gaat maken. Het kan zijn dat het voor jou voordeliger is om de kosten zelf te betalen.

3. Bekijk goed wat voor soort polis je afsluit

Er zijn drie soorten zorgpolissen: een restitutiepolis, een combinatiepolis en een naturapolis. Deze polissen kennen een aantal verschillen, maar het voornaamste verschil zit in de vergoeding van de zorgkosten en de zorgkeuze.

Zo wordt bij een restitutiepolis vrijwel alles vergoedt en kun je de bij alle zorgverleners terecht. Een combinatiepolis is een combinatie tussen een restitutiepolis en een naturapolis, je hebt dan bij de meeste zorgverleners vrije zorgkeuze. Bij een naturapolis worden alle kosten vergoed als je naar een zorgverlener gaat die afspraken heeft met de zorgverzekeraar.

4. Check de voorwaarden van de zorgverzekeraar

Het is belangrijk om de voorwaarden van de zorgverzekeraar goed te controleren voordat je deze kiest. Deze voorwaarden bepalen de dekking en de mate van vergoeding voor verschillende zorgkosten. Let op details zoals de hoogte van het eigen risico, de premie, en de specifieke regels met betrekking tot vergoedingen voor bijvoorbeeld medicijnen, behandelingen, en ziekenhuisopnames. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de gecontracteerde zorgverleners en de eventuele gevolgen voor de vergoeding bij het kiezen van niet-gecontracteerde zorg.

5. Kies het juiste eigen risico

Wanneer je een zorgverzekering wil afsluiten is het belangrijk dat je het juiste eigen risico kiest. Het verplichte eigen risico is € 385,-. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag te verhogen, in stappen van € 100,- tot € 500,- per jaar. Wanneer je ervoor kiest je vrijwillig eigen risico te verhogen, ontvang je een korting op de maandpremie. Het nadeel hiervan is dat wanneer je zorg uit de basisverzekering gebruikt, je het eigen risico zelf moet betalen. Je moet er dus wel voor zorgen dat je dit bedrag achter de hand hebt.

6. Vergelijk zorgverzekeringen

Het vergelijken van zorgverzekeraars kan je helpen bij het kiezen van de juiste zorgverzekering. Via Zorgkiezer.nl kun je gemakkelijk vergelijken op basis van jouw persoonlijke behoeften. Op basis van premies, dekkingen, polisvoorwaarden en jouw zorgbehoeftes wordt een lijst getoond van de zorgverzekeringen die het beste bij je passen.  Zo kan je gemakkelijk zorgverzekering vergelijken in 2024.

Wat verandert er in 2024 in de basisverzekering?

 • Elk jaar worden de vergoedingen vanuit de basisverzekering opnieuw vastgesteld door de overheid. Dit pakket is bij elke zorgverzekeraar gelijk. In 2024 veranderd het volgende:
 • Aanspraak op kraamzorg wordt flexibeler. Dit betekent dat er kraamzorg op maat kan worden aangeboden. Zo kun je tot 6 weken na de bevalling kraamzorg krijgen.
 • Fysiotherapie en oefentherapie voor een valpreventie ouderen. Hiermee kunnen ouderen die veel vallen of het risico lopen, hulp krijgen om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Dit heet beweeginterventie en komt voor sommige ouderen in het basispakket.
 • Paramedische herstelzorg na Covid-19 wordt verlengd. De paramedische herstelzorg na een coronabesmetting is voorwaardelijk toegelaten tot de basisverzekering.
 • Aanpak overgewicht bij kinderen. Er worden nieuwe regelingen ingevoerd om overgewicht en obesitas bij kinderen zoveel mogelijk te voorkomen en te behandelen.

Wat zijn de beste tandartsverzekeringen in 2024?

Het is lastig te bepalen wat de beste tandartsverzekering is, omdat dit afhangt van jouw specifieke behoeften. We hebben vijf zorgverzekeringen met uitgebreide dekking en de voordeligste prijs voor je op een rijtje gezet voor de zorgverzekering 2024

 • Nationale Nederlanden TandenGaaf 100% € 29,40 (met zorgkiezer korting).
 • Aevitae Tand Laef! 2 € 30,94 (met zorgkiezer korting).
 • ONVZ Tandfit B € 33,25 (met zorgkiezer korting).
 • OHRA TandenGaaf 500 € 35,10 (met zorgkiezer korting).
 • Menzis TandVerzorg 750 € 35,75

Wat zijn de goedkoopste tandartsverzekeringen in 2024?

We hebben de vijf goedkoopste tandartsverzekeringen op een rijtje gezet, hiervan is de dekking niet uitgebreid. De goedkoopste tandartsverzekeringen zijn:

 • Univé Hulp na Tandongeval € 1,50
 • Aevitae Tand Laef! Basic € 6,95 (met zorgkiezer korting)
 • United Consumers Tand Basis € 7,20 (met zorgkiezer korting)
 • Just Smile € 7,65
 • Zilveren Kruis Aanvullend Tand Basis € 8,95