Houd griep op afstand met een gezonde mond!

De mond is, samen met de darmen, een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem en speelt daarmee een rol bij het voorkomen van ziekten. Een gezonde mond verhoogd mede de weerstand en kan dus bijdragen aan het verminderen van de kans op griep, verkoudheden en andere infecties.

9 tips om je weerstand te verhogen en zo de kans op griep te verminderen

  • Zorg voor een goede dagelijkse mondhygiëne, poets je tanden minstens twee keer per dag met (fluoride) tandpasta en gebruik regelmatig flosdraad en ragers om tandplak en bacteriën tussen je tanden te verwijderen
  • Zorg voor regelmatige controles bij de tandarts en/ of mondhygiënist om je gebit professioneel te laten reinigingen en eventuele problemen vroegtijdig te ontdekken en te behandelen.
  • Vermijd roken en (minimaliseer) alcoholgebruik. Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen het risico op tandvleesproblemen verhogen, waardoor de mond gevoeliger wordt voor infecties.
  • Een evenwichtig en gezond dieet, rijk aan vitaminen en mineralen, draagt bij aan een sterker immuunsysteem. Eet veel groenten, fruit en volle granen en vermijdt bewerkt kant & klaar voedsel uit potjes, zakjes en blikken. Denk ook aan voldoende omega-3 vetzuren uit vis of algen en vitamine D.
  • Drink voldoende water om je mond vochtig te houden. Speeksel is essentieel voor het neutraliseren van zuren en het verminderen van de groei van bacteriën. Daarnaast heeft je lichaam vocht nodig om speeksel aan te kunnen maken.
  • Spoel regelmatig met een mondspoeling die antimicrobiële eigenschappen heeft om bacteriën te verminderen of doe aan oilpulling met b.v. kokosolie.
  • Voorkom het delen van tandenborstels, bekers, en bestek, omdat dit de overdracht van bacteriën kan bevorderen.
tandenborstels nepal
  • Ontspan! Stress, met name de chronische stress heeft invloed op de doorbloeding van het tandvlees. Lees de eerder verschenen blog van Yvonne Kort over stress en mondgezondheid.
  • Beweeg elke dag! Door dagelijks te bewegen, het liefst buiten, werk je aan een betere weerstand. Een dagelijkse wandeling doet al wonderen voor je gezondheid. Zie de mogelijkheden om extra te bewegen, neem bijvoorbeeld de trap en pak de fiets voor de boodschappen. Het kost niks en levert je veel gezondheid op.

Minder kans op griep met een gezonde mond

Hoewel een gezonde mond en gezonde leefstijl de algehele gezondheid kan bevorderen, is het belangrijk te beseffen dat griep voornamelijk wordt verspreid door virussen, meestal via de lucht of door direct contact met geïnfecteerde oppervlakken, denk aan deurkrukken, openbaar vervoer, pinautomaten, telefoons etc. Het zorgen voor een goede weerstand en goede algemene hygiëne, zoals regelmatig handen wassen en het vermijden van nauw contact met zieke mensen, blijft belangrijk om de kans op griep te verkleinen.

 

Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.

 

Artikel auteur

Yvonne Kort

Yvonne Kort

Eigenaar Oergezonde mond & Yvital Lifestyle, Dental Hygienist, Lifestyle specialist, Coach, Auteur