Angst voor de tandarts of tandartsfobie

Gevoel van weerstand

Voor velen is het geen favoriet uitje, het bezoek aan de tandarts. Wij zien dat op het platform, het zijn drukbezochte pagina’s. Een controle of bezoek aan de mondhygiënist is meestal geen probleem, maar als er een behandeling moet worden gedaan kan dat enig gevoel van weerstand oproepen of zelfs er flink tegenop worden gezien. Het intieme karakter van een ander die in je mond ‘aan het werk is’, het hulpeloze gevoel dat je kan ervaren als je achterover in de tandartsstoel ligt, je overgeven aan de mondzorg die je krijgt en je niet kan zien wat er gebeurt, allemaal factoren die een rol kunnen spelen in de weerstand of angst die je voelt. Observeer eens wat het bij jou is, wat je een naar gevoel bezorgt. Misschien kan je het vervolgens relativeren. Deze tips kunnen je ook helpen. 

Angst voor de tandarts

Dat is niet iets om makkelijk over te denken. Mensen kunnen ziek van angst worden en er al dagen van tevoren tegenop zien. Er zijn verschillende gradaties van angst of weerstand en het verschilt per persoon hoe men met angstgevoelens om kan gaan.

Fobie

Tandartsfobie, ook bekend als odontofobie, is een intense angst of paniekgevoelens die worden geassocieerd met een bezoek aan de tandarts of een tandheelkundige behandeling. Het is een veelvoorkomende fobie die tot uiting kan komen in verschillende gradaties van angst, van een lichte zenuwachtigheid tot een volledige vermijding van tandheelkundige zorg.

Redenen voor tandartsfobie

Mensen met tandartsfobie kunnen verschillende redenen hebben voor hun angst, zoals angst voor pijn, angst voor de tandheelkundige apparatuur of een eerdere traumatische ervaring bij de tandarts.

Risico

Tandartsfobie kan leiden tot verwaarlozing van tandheelkundige zorg, wat kan leiden tot ernstige tandheelkundige problemen en zelfs tot verlies van tanden.

Behandelen van tandartsfobie

Er zijn verschillende manieren om tandartsfobie te behandelen, waaronder gedragstherapie, ontspanningstechnieken, hypnose en medicatie. Het is belangrijk om te weten dat tandartsen getraind zijn om patiënten te helpen omgaan met hun angst en hen te helpen comfortabeler te worden tijdens tandheelkundige procedures. Het is ook belangrijk om regelmatig tandheelkundige zorg te krijgen om problemen te voorkomen en gezonde tanden en tandvlees te behouden.

Na het bezoek aan de tandarts

De noodzaak (bijvoorbeeld pijnklachten) van bezoek aan de tandarts kan minder zwaar wegen dan de angst die je vooraf voelt. Want zelfs dan kan de angst een flinke drempel zijn, die je al moet nemen om een afspraak te maken bij de mondzorgpraktijk.

Een schoon en fris gebit na een behandeling bij de mondhygiënist, pijnklachten verholpen na een behandeling bij de tandarts, geven je naast een gevoel van opluchting waarschijnlijk ook een tevreden gevoel. De volgende keer is het misschien makkelijker voor je. En een stralende gezonde glimlach pept daarnaast je zelfvertrouwen op. Vraag hulp als je intense angstgevoelens ervaart, je bent niet de enige.

Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform