De rol van mondgezondheid bij kinderen met eczeem

Wanneer je kind last heeft van eczeem kan dit super vervelend zijn. Maar wist je dat de mondgezondheid, speeksel en bacteriën in de mond een rol kunnen spelen bij deze aandoening? In dit blog duiken we in de geweldige wereld van mondgezondheid en ontdekken we hoe speeksel, bacteriën én darmgezondheid een impact kunnen hebben op eczeem bij kinderen.

Speeksel: De superheld van de mond

Speeksel is niet zomaar een vloeistof in de mond. Het bevat krachtige stoffen, zoals enzymen en afweerstoffen, die bacteriën bestrijden en de mondgezondheid bevorderen. Voldoende speekselproductie is belangrijk om schadelijke bacteriën weg te spoelen en de mondflora in balans te houden. Moedig je kind aan om goed te kauwen en neem de tijd tijdens het eten om speeksel vrij te maken en zo de mond te beschermen. Dit is belangrijk voor de spijsvertering.

Bacteriën en mondgezondheid

De mond is een broeinest van bacteriën, zowel de gunstige als de ongunstige. Een gezonde mondflora, met een evenwicht tussen gunstige en ongunstige bacteriën, speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van ontstekingen en het bevorderen van de algehele mondgezondheid. Een goede mondhygiëne waarbij de tanden van je kind 2 keer per dag gepoetst worden, helpt bij de balans van een gezonde mondflora voor je kind.

Mondgezondheid en darmgezondheid

De mond en darmen hebben een nauwe relatie. Problemen in de mondgezondheid kunnen de darmgezondheid beïnvloeden en andersom. Een onbalans in de darmflora, ook wel bekend als dysbiose, kan ontstekingen veroorzaken die van invloed kunnen zijn op de huid, waaronder eczeem. Het bevorderen van een gezonde darmflora door middel van voeding en probiotica kan een positieve invloed hebben op de huidgezondheid van je kind.

Tips voor een gezonde mond en huid

  • Poets of laat je kind zelf de tanden poetsen om tandplak en tandbederf te voorkomen. Poets zo nodig als ouder de tanden van je kind na. Het advies is om tot 12 jaar de tanden van je kind na te poetsen.
  • Beperk de consumptie van suikerrijk voedsel, omdat suikers de groei van schadelijke bacteriën bevorderen en het tandglazuur aantasten. Meer info over suiker vind je hier. Ken je de lijst met 130 verschillende namen voor suiker?
  • Stimuleer speekselproductie door goed te kauwen tijdens de maaltijd totdat de voeding in de mond tot een papje gekauwd is. Kinderen vinden het vast heel leuk om het resultaat van goed kauwen te showen, natuurlijk heel onsmakelijk aan tafel maar het motiveert wel. Misschien mogen ze dat 1 keer per maaltijd, als er geen bezoek is natuurlijk. ;-) 
  • Zorg voor gezonde voeding die rijk is aan voedingsstoffen en vezels om een gezonde darmflora te bevorderen. Meer tips hiervoor lees je hier
  • Overweeg het gebruik van probiotica om de darmgezondheid te ondersteunen. Meer weten over probiotica? Dan kan dat hier. Er is ook probiotica speciaal voor de mondflora, overleg dit altijd met een deskundige of het geschikt is voor kinderen. 

In Het Blije Kindjes Traject help ik ouders met kinderen met eczeem- en darmproblemen van hun klachten af. Meer info vind je hier.

Artikel auteur

Tamara Harberts

Tamara Harberts

Kindervoedingscoach