Wat hebben Madonna, Rob de Nijs, Elton John, Martijn Koning, Anita Meyer, Brigitte Bardot, Lara Stone en Jane Birkin gemeen? Een spleetje tussen de voortanden!

Een spleetje tussen de tanden, ook wel diasteem genoemd, is een opening of ruimte tussen twee tanden. Het kan zich voordoen tussen elke twee tanden in de mond, maar is meestal te zien tussen de boventanden, vooral tussen de twee voortanden.

Een spleetje tussen de tanden kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals genetica (aanleg bij geboorte), de grootte van de tanden en kaken, duimzuigen op jonge leeftijd, tandvleesziekte, een afwijkende positie van de tong of verkeerde beet.

Sommige mensen vinden een spleetje tussen de tanden charmant, terwijl anderen het als storend ervaren. Een spleetje tussen de tanden kan worden behandeld met verschillende tandheelkundige behandelingen, afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de opening. Mogelijke behandelingen zijn onder meer orthodontische behandelingen (beugel) om de tanden dichter bij elkaar te brengen, het gebruik van facings, bonding (de opening opvullen met een composiethars) of het plaatsen van kronen om de tanden te vergroten en de opening te sluiten. Vraag je tandarts welke behandeling bij jou het beste past. Kosten voor een cosmetische behandeling komen meestal voor eigen rekening.

Tip: Controleer vooraf je aanvullende tandartsverzekering en vraag altijd een offerte om financiële verrassingen te voorkomen.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform