Problemen met je tandarts

Heb je een probleem met je tandarts of mondhygiënist. Kijk dan eerst of je het kan oplossen met de betreffende persoon. De gang naar de klachtencommissie zou altijd de laatste moeten zijn.
Er zijn verschillende typen problemen. Problemen die te maken hebben met het gedrag van de persoon of de dienstverlening, de zorg die je hebt gekregen.

Een probleem is zakelijk als het voortvloeit uit een zakelijk geschil. Denk hierbij aan de schending van een contractverplichting. Het kan ook zijn dat de afgenomen dienst, de mondzorg, niet van verwachte kwaliteit is. Onenigheid over een factuur of een ontevredenheid over de dienstverlening vallen hier ook onder.

Een juridische kwestie?

Veel wetten zijn van toepassing in de gezondheidszorg en daarmee ook in de tandheelkunde. Als een wettelijke regel wordt geschonden is het vooral een juridische kwestie. Een juridische kwestie kan ook een ethische component hebben. Wat dat betekent leggen we hieronder uit.

Ethische kwestie

Het probleem is een ethische kwestie als zorgverleners gedragsregels en gedragsnormen overschrijden. Denk bijvoorbeeld aan een tandarts die een romantische relatie met een patiënt begint of onduidelijk is over financieel gewin. Denk aan een artikel waarin de zorgverlener een bepaald product aanraadt, maar niet vertelt dat hij ook eigenaar is van dat bedrijf. Het uitgangspunt is, je moet je zorgverlener kunnen vertrouwen. Je moet ervanuit kunnen gaan dat je een vulling geplaatst krijgt omdat het nodig is en niet omdat de tandarts omzet nodig heeft. Patiënten hebben niet veel meer keus dan de zorgverlener te vertrouwen, maar een handig tip is om bij ieder consult verschillende scores op te vragen en te noteren:

  • de PPS , deze zegt iets over de gezondheid van je tandvlees
  • de TWES ( tooth wear evaluation system)zegt iets over de gezondheid van je tandglazuur dat je tanden beschermt tegen koude en warmte
  • de ICDAS, die je inzicht geeft in het aantal (beginnende) gaatjes en hoe diep deze zijn en hoe snel ze groeien.

Noteer ook wat je actief kan doen om ervoor te zorgen dat je score niet oploopt.

Als je ieder jaar de scores bijhoudt voorkom je dat je (voor je gevoel) ‘opeens’een bepaalde behandeling nodig hebt. De scores geven inzichten in processen die in je mond aan de gang zijn.

De meeste problemen ontstaan als gevolg van communicatie. Dit is niet van iedere zorgverlener het sterkste punt. Bereid je daarom goed voor en durf te vragen. En vertel in eigen woorden wat je van zijn/haar informatie hebt begrepen. Zo voorkom je dat de tandarts of mondhygiënist iets anders bedoeld, dan jij hebt begrepen. Uit onderzoek blijkt dat dit vaak voorkomt. Het is logisch dat je tijd nodig hebt om te begrijpen wat een behandeling inhoudt, wat de gevolgen zijn. Vraag daarom de informatie mee op papier en spreek af wanneer en hoe je weer contact zal opnemen over het vervolg. Vraag een offerte als er een behandeling wordt geadviseerd, zodat de kosten vooraf duidelijk zijn. Voor ‘tandarts of mondhygiënist’ kan je iedere andere zorgverlener invullen.

Red.: Schrijf een review

Om medepatienten te helpen kan je een review schrijven over je ervaringen. Ben je helemaal tevreden dan is dat fijn om te delen. Maar ook bij een mindere ervaring is het verstandig deze de vertellen. Een zorgverlener kan hierop reageren en zo is het transparant hoe een klacht wordt opgepakt en opgelost. Het is dan voor jou als patiënt goed opgelost en de praktijk krijgt inzicht in de verbeterpunten waardoor de de zorgverlener zich kan verbeteren. Reageert een praktijk niet op een mindere review en ben je niet de enige die dit ervaart, dan help je medepatiënten in hun keuze. Selecteer de betreffende mondzorgpraktijk op de homepage, klik aan en schrijf een review. 

Artikel auteur

Louise Witteman

Louise Witteman

CEO and Founder of Robin Health Games; author; creator of accredited e-learnings and registered dietician