Ingediend door admin-systeembeheer op di, 08/18/2015 - 14:03

Wat kost een tandarts behandeling?

De kosten van tandarts behandelingen worden elk jaar door Tandarts.nl gepubliceerd. Bekijk alle artikelen over kosten en tips in dit overzicht.

Verschillen per tandartspraktijk

De tarieven voor monzorgbehandelingen zijn vastgesteld door de NZa (Nederlandse Zorgautoriteit) en dus voor elke tandarts gelijk. Toch kunnen de kosten van een bepaalde behandeling per situatie, per tandarts en tandartspraktijk variëren. Dat kan onder meer gebeuren doordat:

  • De tandarts kan bij een probleem kiezen tussen een basis (goedkopere) oplossing en een meer uitgebreidere, vaak betere, duurzamere en/ of mooiere behandeling.
  • Het cosmetische oogpunt kan kosten verhogend zijn.
  • In de kosten van materiaalkeuze kunnen grote verschillen zitten. Op de nota van tandtechniekkosten staat een sterretje bij bepaalde items (bij b.v. een kroon, vijf-delige brug, etc). Dit betekent dat deze kosten afhankelijk zijn van de materiaalkeuze die de tandarts maakt. Zo heeft een gouden kroon een andere prijs dan een porseleinen kroon (wat betreft inkoop voor de tandarts). De tandarts is verplicht om de werkelijke inkoopkosten direct door te rekenen aan de patiënt, hij mag hier dus geen winst op maken. De patiënt heeft recht op inspraak en inzage hierop. (vraag altijd een offerte!) 
  • Er is niet altijd sprake is van een standaard situatie en ook kunnen er gedurende de behandeling situaties ontstaan die vragen om de gekozen behandeling aan te passen. 

Offerte

De tandarts is verplicht om een offerte op papier/mail te geven bij behandelingen die hoger zijn dan € 250,00, onder dit bedrag moet de tandarts op jouw verzoek een offerte op papier/mail geven. Vraag bedenktijd (bij een niet acuut probleem) als het bedrag misschien te hoog voor je budget is en vraag dan ook of er alternatieven zijn.

Voor actuele tarieven van tandheelkundige behandelingen raadpleeg het overzicht voor 2024 of vind de navolgende jaren onder het kopje tandartstarieven

 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform