Wat geef je je kind te drinken? 5 tips van Tamara!

Herken je dat? Je wilt je kind graag voldoende laten drinken alleen lukt dat niet (altijd).

Veel kinderen blijken hier moeite mee te hebben. Voldoende drinken is altijd al erg belangrijk voor het goed functioneren van alle lichaamsprocessen, bijvoorbeeld voor het goed werken van de spijsvertering in de darmen is voldoende vocht nodig. Of wat dacht je van al die afvalstoffen? Je lijf heeft vocht nodig om je lijf te hydrateren en afvalstoffen uit te scheiden. Maar ook een gezonde mond heeft vocht nodig, want als je goed gehydrateerd blijft voorkom je monddroogte. Zo ook bij je kind! En zeker nu met het zomerse weer ligt uitdroging op de loer wat zeer ernstige gevolgen kan hebben.

Hoeveel moet een kind drinken?

Het advies van het Voedingscentrum voor kinderen tot en met 3 jaar is ongeveer 1 liter per dag en vanaf 4 jaar 1 tot 1,5 liter. Oudere kinderen vanaf 14 jaar 1,5 tot 2 liter per dag.

Met drinken bedoel ik vooral het drinken van water. Bij sommige kinderen kan dit nog wel eens een ding zijn en daarom deel ik graag mijn tips met jou om het drinken voor je kind aantrekkelijker te maken.

5 tips om je kind beter te laten drinken

  • Koop een leuke beker. Doe dit het liefst met je kind zodat hij zelf kan kiezen welke hij leuk vindt. Je hebt veel winkels (en websites) met duurzame flessen en leuke printjes. Op die manier stimuleer je je kind meer te drinken.
  • Kokoswater. Geef voor de afwisseling je kind eens kokoswater en leng dit eventueel met water. Kokoswater bevat ook nog eens mineralen die je kind goed kan gebruiken. Het geeft een lekker ietwat zoetig smaakje. Maar laat water wel de basis zijn.
  • Maak het leuk. Doe verse blaadjes munt, basilicum, aardbeien, citroen, limoen of een andere lekkere combinatie in een kan en laat je kind hier zelf van pakken. Je hebt ook hele leuke flessen met een infuser (soort zeefje in de fles) waar je dat fruit etc. in kunt doen.
  • IJS-koud lekker. Er bestaan verschillende soorten theeën speciaal ontworpen voor kinderen waarvan je ijsthee kunt maken. Lekker fris met wat ijsklontjes!
  • Is je kind zoet gewend? Als je kind gewend is aan zoete smaken van limonade, sap en pakjes probeer het dan steeds meer te verdunnen. Op deze manier leert je kind geleidelijk aan wennen aan een minder zoete smaak waardoor de overstap naar water makkelijker gaat.

Blijf het drinken van water stimuleren bij je kind. Water is de beste dorstlesser en bovendien ook het beste voor het gebit. Drink zelf ook water, goed voorbeeld doet volgen.

Wil je meer weten? Dan verwijs ik je door naar onze kennispagina met nog veel meer tips en informatie.

Ik wens jou een goede drinker en een mooie dag!

Gezonde groet,
Tamara

Artikel auteur

Tamara Harberts

Tamara Harberts

Kindervoedingscoach