Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 05/11/2015 - 13:02

Tandenpoetsen bij kinderen

Tandenpoetsen, je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Als het goed is… Het aanleren van een goede gewoonte is de taak van de opvoeder. Een gewoonte slijt in door alles wat je doet in een bepaalde volgorde te zetten en deze steeds maar te herhalen. Zo heeft iedereen waarschijnlijk een vast moment op de dag om onder de douche te gaan, om de vaatwasser uit te ruimen, boterhammen te smeren en om zijn schoenen aan te trekken. Je hoeft hier niet meer bij na te denken, je doet het automatisch. Hoe jonger je begint met een goede gewoonte, hoe gemakkelijker het is om het vol te houden. De gewoonte van tandenpoetsen laten inslijten begint bij doorbraak van het eerste tandje.

Vanaf tien jaar zelf poetsen

Kinderen kunnen vanaf het tiende jaar zelfstandig gaan poetsen. Dat komt omdat dan de fijne motoriek goed ontwikkeld is. Tot die tijd poetsen eigenlijk de ouders. Maar een kind moet natuurlijk wel leren te poetsen en daarom laat je ze wel poetsen om te oefenen. Het wordt vaak aangeraden om na te poetsen, maar daarmee zeg je eigenlijk tegen je kind: “je doet het niet goed”. Dat is een negatieve boodschap waardoor kinderen minder makkelijk accepteren dat ze gepoetst worden. Daarom is het slim om als verzorger eerst de tanden te poetsen en dan mag het kind het daarna nog eens goed napoetsen. Hoe je poetsen verder nog gezellig houdt, is in het populaire filmpje hieronder vastgelegd.

Let op bij kinderen van zes jaar

Let bij zesjarigen vooral op de nieuwe blijvende kiezen die achter de melkkiezen doorbreken. Deze kiezen zijn vooral in het begin extra kwetsbaar. Op deze leeftijd is het zeker aan te raden om regelmatig naar de mondhygiënist te gaan, want daar kan je kind het hele leven nog profijt van hebben.

Tandenborstel speciaal voor kinderen

Sommige kinderen blijven poetsen vervelend vinden. Het is dan ook zaak om tandenpoetsen in de dagelijkse routine op te nemen en het zo plezierig mogelijk te maken. Dit kan al door te kiezen voor een tandenborstel die speciaal is ontwikkeld voor kinderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een elektrische tandenborstel in een thema dat uw kind leuk vindt, zoals Disney Cars, Disney Frozen of Star Wars. Daarnaast zijn er verschillende (gratis) apps ontwikkeld die het poetsen nog aangenamer maken. Laat uw kinderen met zo’n app poetsen en ze zullen de twee minuten zonder problemen volhouden. Je kunt ze ook zelf afleiden door te zingen, de dagen van de week te oefenen of een verhaaltje te vertellen. Zo wordt tandenpoetsen een leuk ritueel dat in het geheugen geprent zal blijven.