Ingediend door admin-systeembeheer op do, 05/19/2011 - 10:42

Een tand of kies staat niet los in de mond, maar wordt vastgehouden door omringend steunweefsel. Het totaal van steunweefsels wordt het parodontium genoemd.

Parodontium

Op bovenstaande afbeelding is schematisch een kies met een gezond parodontium te zien. De wortels van de kies bevinden zich in het kaakbot en deze zijn bekleed met wortelcement.. Tussen de wortel en het kaakbot bevind zit een spleet, waarin zich het parodontaal ligament bevindt. Het ligament bestaat uit vezels, welke de tand of kies vasthouden in de kaak. Rechts is een uitvergroting te zien van het met rood afgebakende gebied boven.

Er lopen verschillende vezels in allerlei verschillende richtingen, welke ervoor zorgen dat de tand zo stevig mogelijk vaststaat in het kaakbot. Er zijn vezels die ontspringen uit het bot en vezels die rondom de tand of kies door het tandvlees heen lopen. Je zou het kunnen vergelijken hoe de col van een coltrui aansluit rondom een nek. Hoe strak dit ook aansluit, er zit toch een smalle spleet tussen je nek en de coltrui. Dat geldt ook voor de ruimte tussen tussen de gingiva (tandvlees) en tanden en kiezen; er is altijd een kleine spleet aanwezig. Deze spleet wordt de pocket genoemd en is in een gezonde situatie ondiep (minder dan 4 mm).

In de bovenstaande afbeelding wordt met 1 de vezels aangegeven, welke vanuit de wortel door het tandvlees heenlopen. De met 2 aangegeven vezels zijn de vezels van het parodontaal ligament. De uiteinden van deze vezels zijn verankerd in het wortelcement, aangegeven met 3. Dat dit geen starre verbinding is, kan je voelen door een tand heen en weer te bewegen. Als het goed is moet de tand licht bewegelijk zijn. 

Gezonde gingiva

Gezonde gingiva (tandvlees) heeft een roze kleur, ligt stevig om de tanden en kiezen en bloedt niet bij het poetsen of het eten. Een gezond teken zijn ook de kleine putjes in het tandvlees, dit wordt het sinaasappel aspect genoemd. In de afbeelding hiernaast is te zien hoe gezond tandvlees en ontstoken tandvlees eruit kan zien.  Waar de kleur van het weefsel donkerder en meer paars wordt, houdt de gingiva op en begint het slijmvlies. Dit slijmvlies bekleedt bijvoorbeeld ook de binnenkant van de wang en de lippen.

tandvlees gezond en ontstoken

Lees gerelateerde artikelen om meer te weten te komen over tandvlees in het algemeen, gingivitis, parodontitis, pocketmetingen en mogelijke behandelingen.

 

V2-7-2021
 

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform