1 op 15 volwassenen heeft tandimplantaat

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft voor het eerst onderzocht hoeveel Nederlanders er zijn met een tandimplantaat. Een dergelijk implantaat is een kunstmatig gebitselement dat via een titanium schroef in het kaakbot vastzit.

6,6 procent van de volwassen Nederlanders bevolking hebben minimaal één tandimplantaat, dat zijn ruim 800.000 bewoners.

Daniel Wismeijer, hoogleraar orale implantologie aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, had een groter aantal verwacht. „In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen die volledig zonder tanden zijn", zegt hij. „Als zij last hebben van hun gebit, krijgen ze uit de basisverzekering sinds eind jaren tachtig twee implantaten vergoed.
Volledig tandelozen hebben genoeg aan twee implantaten. Daarop kunnen ze een prothese bevestigen. Die blijft veel beter op zijn plaats dan een los kunstgebit.

Wismeijer denkt dat het aantal mensen met een implantaat zal toenemen. Aan de ene kant vanwege de vergrijzing, aan de andere kant omdat we het steeds minder accepteren om tanden of kiezen te missen. Ook mensen bij wie slechts één tand of kies ontbreekt, kunnen een implantaat nemen.

Publicatiedatum: 13 januari 2009
Bron: Trouw