Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Implantaten samengevat | Tandarts.nl

Ongeveer 50 jaar geleden ontwikkelde de Zweed Dr. Branemark een schroefvormig implantaat dat te vergelijken is met een kunstwortel die op de plaats gezet kan worden van een wortel van de tand of kies die verloren is gegaan. Het implantaat vervangt dus de natuurlijke tandwortel en kan dienen als een nieuw stevig fundament voor een kroon, brug of een kunstgebit. In de loop van de jaren zijn er vele implantaat systemen op de markt gekomen en de technieken verbeterd en uitgebreid. Tegenwoordig is een implantaat een serieuze en betrouwbare behandeloptie voor de vervanging van tanden en kiezen.

Praktijken in de buurt die implantaten behandelen

Uitgebreide informatie implantaten

Hierna vindt u uitgebreide informatie over implantaten. Een implantaat lijkt op een titanium schroefje en is te vergelijken met een kunstwortel, die op de plaats kan worden gezet van de wortel van de tand of kies die in uw gebit verloren is gegaan. Dit titanium is heel biocompatibel, dat wil zeggen dat het lichaam het niet afstoot, waardoor het bot er direct tegen aan kan groeien. Dit proces wordt osseointegratie genoemd. Op een aparte pagina wordt verder uitgelegd wat een implantaat is.

implantaat_voor_de_enkeltands_vervanging_

 

Geschiedenis

Ook is er een speciale pagina die gaat over de geschiedenis van het implantaat. Zo blijkt dat het vervangen van ontbrekende tanden en kiezen geen nieuw idee is. Archeologische vondsten duiden er op dat onder andere de oude Egyptenaren en de Maya's al ontbrekende tanden vervingen bijvoorbeeld met behulp van hout, handgeslepen ivoor en schelpen. Over de succescijfers van deze vroege implantaten is weinig bekend, maar deze zullen waarschijnlijk niet rooskleurig zijn. Hetzelfde geldt voor de transplantaties van tanden van donoren en de gouden/platinum implantaten die in de 19e eeuw werden gebruikt.

Tand vervanging met behulp van een schelp door de Maya's uit het jaar 600 AD, gevonden in Honduras

Behandeling, mogelijkheden en technieken

De behandeling van een implantaat wordt gedaan door een tandarts implantoloog of een kaakchirurg. Uit een langdurig onderzoek dat in 2011 is gepubliceerd blijkt dat in meer dan 96 procent van de gevallen implantaten op dezelfde plek zitten als bij de oorspronkelijke plaatsing. Dit onderzoek wordt gezien als steun voor de stelling dat een implantaat behandeling een beproefde behandeling is om patiënten die tanden en kiezen missen te helpen.

Hierna vindt u uitgebreide informatie over de mogelijkheden en de verschillende technieken van implantaten. Zo wordt er informatie gegeven over botopbouw. Er moet voldoende kaakbot aanwezig zijn om een implantaat met de juiste diameter en juiste positie te kunnen plaatsen. Er wordt informatie gegeven over de zogenaamde sinus-lift procedure. Dit is een veel voorkomende procedure in de orale implantologie om de kaakbijholte op te vullen. Tenslotte zijn een aantal veelgestelde vragen over implantaten op een rij gezet.

Deze informatie en/of conclusies zijn gebaseerd op de mening van de auteur, welke weer gebaseerd zijn op de huidige stand der wetenschap.

EXTRA vragen

Heb je vooraf informatie gekregen over de kosten van de behandeling?
Hoe ben je te woord gestaan door de medewerkers van de praktijk?
Ben je goed geïnformeerd aan het begin van de behandeling?
Werd je geïnformeerd tijdens de behandeling?
Kreeg je advies en instructies na de behandeling?
Hoe is het resultaat na de behandeling?
De praktijk waar ik patiënt ben, kent flexibele openingstijden
De telefonische bereikbaarheid van de praktijk?