Stoptober 5: Een opsteker voor alle stoppers!

Met deze blog sluit dr. Wanda de Kanter STOPTOBER 2022 af.

Het is alsof je een geliefde bent verloren, er moet een jaar overheen gaan.

Al 4 weken gestopt! Hoeveel geld heb je al uitgespaard, je ruikt beter, je adem is fris en je loopt al makkelijker de trap op.

De hunkeringen nemen elke dag af. En inderdaad ze duren maar 3 minuten. Was dit nou alles?

Zo zou het moeten gaan, maar het leven van een ex verslaafde zit vaak net iets anders in elkaar. Geen mens is hetzelfde. Elk proces is anders. Maar het is schitterend dat je nog steeds gestopt bent: de kans dat je langdurig gestopt blijft is nu 5 x zo groot. En van elke stoppoging kan je leren. Blijf in kleine stapjes denken. Elke dag is er één. Als je verder af komt te staan van het stopmoment kan je impulscontrole soms wat minder worden.

Doe alsof 't een beetje glad is buiten en loop voorzichtig. Je bevindt je immers nog op glad ijs. De winter komt eraan, de feestjes en kerstdiners…. zonder die sigaret. Er zijn vaak verschijnselen van rouw, om het gemis van je vriendje die er altijd voor je was. (Met zo’n vriendje heb je geen vijand meer nodig.)

Het is alsof je een geliefde bent verloren, er moet een jaar overheen gaan, de eerste verjaardag zonder je sigaret, het eerste oud en nieuw… het klinkt overdreven, maar dit heb ik zo vaak gehoord. Mensen verwarren deze symptomen met ontwenningsverschijnselen, maar dat zijn het niet.

De winst is zo groot als je gestopt blijft: het risico op kanker daalt, het risico op een beroerte of een hartinfarct en zelfs hartfalen is nu al afgenomen. En je loopt minder kans op een corona infectie en op een opname op de Intensive Care, nu je gestopt bent. Hou vol!

Wat ga je met je uitgespaarde geld doen? Beloon je zelf, wees lief voor jezelf, je hebt het verdiend!

Doe alsof t een beetje glad is buiten en loop voorzichtig. Je bevindt je immers nog op glad ijs.

Redactie Tandarts.nl: Op de foto zie je Wanda 'opgelucht' naar de lucht kijken. Ook zij is een roker geweest dus ze weet waarover ze praat als je het hebt over stoppen met roken, naast dat ze longarts is. Ze weet hoe moeilijk het is om te stoppen met deze verslaving. Ze vertelt daarover in de podcast samen met Richard de Leth, te vinden in deze blog. En is het jou nu nog niet gelukt, twijfel je nog? Deze serie inspirerende blogs over het stoppen met roken blijft online en terug te vinden in dit overzicht, je kan altijd in de herhaling en ze er nog eens bij pakken en/ of druk op de button. We danken Rosaline Ratering-McDonald, Richard de Leth, Yvonne Kort en natuurlijk dr. Wanda de Kanter voor hun enthousiaste medewerking aan de Stoptober serie 2022. 

Button stoppen met roken

Waarom een Stoptober-serie op Tandarts.nl?
Veel tandartsen en mondhygiënsten adviseren hun rokende patiënten om te stoppen met roken ter ondersteuning van een behandeling of om het risico op mondproblemen te beperken. Er is meestal niet veel tijd en gelegenheid om jou als patiënt daar daadwerkelijk bij te helpen en daar willen we als platform graag wat aan doen. Naar aanleiding van de maand oktober als Stoptober publiceert Tandarts.nl elke week een blog over het stoppen met roken. Steeds weer andere boeiende mensen die hier graag iets over willen zeggen om je te helpen. Niet alleen voor de roker, ook als je niet rookt zijn de blogs stuk voor stuk interessant, vol kennis, inzichten en in te passen in elke gezondheidswens anders dan stoppen met roken. Misschien heb je andere gewoontes en/ of verslavingen die je graag zou willen aanpakken. We hopen dat je veel zult hebben aan deze Stoptober-serie! En ben je een dentale zorgverlener? Help je patiënten om te stoppen met roken en zet die gratis widget naar een hulpprogramma op je eigen website! Het is een mooi gebaar.

Artikel auteur

Wanda de Kanter

Wanda de Kanter

Longarts - Voorzitter Rookpreventie Jeugd