Stoptober 3: O help, alweer een blog over het roken…..

Maar wel een positieve! Deze week vertelt Yvonne Kort, mondhygiënist en lifestyle coach, over de voordelen voor je gebit en mondgezondheid wanneer je stopt met roken. Twijfel je nog? Lees dan even verder.

De voordelen voor je mondgezondheid

Yvonne: Natuurlijk kan ik alle nare gevolgen van het roken voor de mondgezondheid opnoemen maar ik vertel je liever wat het stoppen je op zal leveren, waar je blij van gaat worden en je zal motiveren om de stap te zetten. En weet dat de voordelen al na een dag of enkele dagen merkbaar zijn!

  • Je mondgezondheid zal sterk verbeteren! Door een betere doorbloeding krijg je gezonder tandvlees. Dus minder kans op ontstekingen, minder cariës, snellere wondgenezing. Heb je last van bloedend tandvlees dan zal dit, samen met goede mondhygiëne snel genezen. Heb je parodontitis? Dan zal de behandeling en je dagelijkse mondhygiëne veel effectiever zijn en je helpen je gebit te behouden.
  • Frisse mondgeur! Dat is fijn in je contacten met anderen en ook voor jezelf is een fris gevoel in je mond zoveel prettiger.
  • Snel meer reuk en smaak, nog meer genieten van alles wat lekker en mooi is.
  • Wittere tanden! Roken geeft een moeilijk te verwijderen aanslag op je gebit. Als je gestopt bent, maak dan snel een afspraak bij de mondhygiënist om die aanslag te verwijderen! En je hebt snel weer een stralende glimlach. 
  • Meer speeksel en een betere samenstelling van het speeksel. Want behalve dat het je mondgezondheid ten goede komt en gaatjes (cariës) voorkomt, ook de spijsvertering verbetert en dus heeft je hele gezondheid er profijt van. Speeksel heeft ook een reinigende werking op het gebit, als je niet rookt heb je meer speeksel dat is weer een voordeel!
  • Relaxter in het leven staan is een gezondere mond! Niet alleen ben je af van die dwingende verslaving, het is meetbaar dat roken het lichaam in een permanente staat van stress brengt door de verslavende nicotine. Nicotine activeert het adrenaline systeem en dit zit weer gekoppeld aan je stress systeem. Niet roken brengt je meetbaar in een staat van ontspanning, hoe onwerkelijk dit ook voor een roker klinkt. En ontspanning zorg voor een betere speekselproductie, zie vorige punt. 😉
  • Een stralender uiterlijk. Je voelt je al na enkele dagen frisser, schoner én aantrekkelijker.
  • Tel hierbij op de voordelen voor je algehele gezondheid, je energielevel die omhoogschiet, een gezond klimaat in huis, kleding die fris blijft ruiken én je financiën die er wel bij zullen varen, het is gewoon te veel om op te noemen. Neem de beslissing en je komt gemotiveerd, met wat ups en downs door die moeilijke periode van het stoppen met roken heen. Het levert je gewoon heel veel op! Het afkicken van de lichamelijke verslaving duurt maar een week, daarna is het 'alleen' de gewoonte nog die je anders kan gaan invullen. Als dat moeilijk is, vraag hulp!

Ik snap je! Stoppen is ontzettend lastig!

Je moet sterk in je schoenen staan om te stoppen met roken na deze jarenlange gewoonte. De sigaret bepaalde voor een groot deel je dagelijks leven. Wil je stoppen? Het kan je alleen maar heel veel opleveren en wat kan je gebeuren als het alleen maar voordelen heeft? Twijfel je nog?

Met een plan is het makkelijker

Enkele tips: Gebruik een logboekje of dagboek en schrijf je redenen om te stoppen op, zodat je steeds weer terug kan lezen. Als je net gestopt bent ben je dat namelijk allemaal heel snel ‘vergeten’ en een dagboek helpt je herinneren waarom. Je kan het lijstje met redenen om te stoppen en alternatieven ook ophangen daar waar je normaal je sigaretten had liggen. Het helpt je aan de afspraak die je met jezelf hebt gemaakt, te houden. Maak een plan met een fijne beloning voor over 2 weken, iets moois of leuks om te gaan doen van het geld dat je hebt uitgespaard. Maak een lijstje met doe-dingen waaruit je kan kiezen voor als je een lastig moment hebt. Nadenken is altijd lastig, zeg maar onmogelijk als je lijf schreeuwt om nicotine. Neem bijvoorbeeld een glas lauw water wanneer je trek hebt in een sigaret, het geeft je direct een bevredigt gevoel en je helpt je lichaam ook nog te ontgiften!

Hulp voor iedereen bij het stoppen met roken

Er zijn diverse programma’s en boeken die je kunnen helpen met het stoppen met roken. Er zijn ook programma’s die uit de basisverzekering worden betaald met behoud van eigen risico*. We geven je enkele tips; 

*Check vooraf bij je verzekeraar of het programma van jouw keuze hier ook onder valt.

Button stoppen met roken

Waarom een Stoptober-serie op Tandarts.nl?

Veel tandartsen en mondhygiënsten adviseren hun rokende patiënten om te stoppen met roken ter ondersteuning van een behandeling of om het risico op mondproblemen te beperken. Er is meestal niet veel tijd en gelegenheid om jou als patiënt daar daadwerkelijk bij te helpen en daar willen we als platform graag wat aan doen. Naar aanleiding van de maand oktober als Stoptober publiceert Tandarts.nl elke week een blog over het stoppen met roken. Steeds weer andere boeiende mensen die hier graag iets over willen zeggen om je te helpen. Niet alleen voor de roker, ook als je niet rookt zijn de blogs stuk voor stuk interessant, vol kennis, inzichten en in te passen in elke gezondheidswens anders dan stoppen met roken. Misschien heb je andere gewoontes en/ of verslavingen die je graag zou willen aanpakken. We hopen dat je veel zult hebben aan deze Stoptober-serie! En ben je een dentale zorgverlener? Help je patiënten om te stoppen met roken en zet die gratis widget naar een hulpprogramma op je eigen website! Het is een mooi gebaar.

Artikel auteur

Yvonne Kort

Yvonne Kort

Eigenaar Oergezonde mond & Yvital Lifestyle, Dental Hygienist, Lifestyle specialist, Coach, Auteur