Kaakbottransplantatie, religieuze bezwaren?

Een kaakbottransplantatie kan nodig zijn wanneer er botverlies is door b.v. parodontitis, een ongeval of het slinken van het kaakbot door ouderdom of wanneer tanden en kiezen langere tijd missen. Er is een stevige basis nodig om een implantaat te kunnen plaatsen en dit vraagt in sommige gevallen een voorbereiding d.m.v. bottransplantatie.  

Tandartsen moeten rekening houden met de persoonlijke, religieuze en humanitaire waarden van de patiënt om ervoor te zorgen dat de keuze van het soort bottransplantaat die gebruikt gaat worden om kaakbot te herstellen, niet in strijd is met de overtuigingen van jou als patiënt. Goed om hier zelf ook over na te denken en dit vooraf te bepreken met je behandelaar.

De tandarts kan je uitleggen wat de mogelijkheden zijn, de voordelen en de risico’s van de verschillende materialen waaruit ‘bottransplantaten’ kunnen bestaan. Daarnaast kan de tandarts adviseren en uitleggen wat in jouw geval het beste resultaat zal geven. Dat is ook het moment om te praten over eventuele religieuze of humanitaire waarden.

In deze kennispagina vertelt Mike Kesseler, tandarts en implantoloog aan de hand van een verschenen artikel in een medisch platform hier meer over.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform