Met meer weerstand minder maatregelen!

Samen sterk tegen Covid-19, voor jezelf en voor elkaar!

Met een (gratis) e-book van dr. William Cortvriendt (Bekend van het tv-programma ‘Hoe word ik 100’).

Vorige week in de wekelijkse blog schreven we dat de minister d.m. Hugo de Jonge al vanaf het begin van de pandemie weinig tot geen aandacht besteedt aan een gezondere levensstijl die ons weerbaarder maakt en daarmee ook structureel ziekenhuisopnames kan voorkomen. Met een betere weerstand heeft het virus minder kans, word je minder ziek en herstel je sneller.

Een vaccin en de lockdown zijn voor de korte termijn, hogere weerstand en afstand houden van elkaar, is succes op de lange termijn.

Blijven we in Nederland symptoom bestrijden (en achter de feiten aanlopen en achteruit regeren) of wachten we niet langer af en komen als burgers ook zelf in actie? Hoe weerbaarder je bent tegen een virus als Covid-19 (met al zijn mutaties) heb je voor een groot deel zelf in de hand. Een vaccin en de maatregelen van de overheid helpen je te beschermen maar je bent zelf verantwoordelijk voor je lijf. Gelukkig maar, want dan heb je ook zelf een keuze. ‘Ga ik gezonder leven of blijf ik doorgaan zoals ik gewend ben’. Als we het voorbeeld nemen aan een levensstijl zoals in de Blue Zones* waar mensen tot op hoge leeftijd gezond en fit blijven, dan kunnen we daarvan leren. Een paar aanpassingen in je dagelijkse gewoonten maken al een verschil.

Bewezen is dat een gezonde leefstijl je sterker, gezonder en gelukkiger maakt en dat men meer gezondere levensjaren heeft. We weten het allemaal vast wel een gezonde leefstijl bestaat uit de beste voedingskeuze, voldoende beweging, vermijden van chronische stress, respect voor je lichaam (mondhygiëne!) en een goede nachtrust.

Ook ontstekingen kunnen een trigger zijn voor ziekte, ze ondermijnen je weerstand. Je hebt vaak niet door dat er een ontsteking huist in je lijf. Zo is bloedend tandvlees al een ontsteking! De zogenaamde ‘laaggradige ontstekingen’ merk je al helemaal niet en zijn ware verstoorders in je lichaam.

Vorig jaar hebben we het E-book van de bekende leefstijlarts dr. William Cortvriendt beschikbaar mogen stellen op ons platform. Pak het er eens bij dit weekend! Je zult verbaasd staan wat je allemaal zelf kan doen. Ook zijn er het laatste jaar meer inspirerende artikelen verschenen op Tandarts.nl over de wisselwerking van mondgezondheid, leefstijl en algemene gezondheid.

Het gratis e-book is hier te downloaden.

Uit het boek van dr. William Cortvriendt;

Voor de meesten zal het feit dat ik mondverzorging noem als belangrijke factor voor je weerstand als een volslagen verrassing komen. Het zal wel bekend zijn dat een slecht gebit en ontstoken tandvlees het gevolg kunnen zijn van een ongezonde leefwijze (roken en gebruik van suiker). Maar dat omgekeerd een slechte mondhygiëne ook kan leiden tot een slechte algemene gezondheid en (mede)oorzaak kan zijn voor een ongezond lichaam en van allerlei ernstige ziektes, zal velen niet echt bekend zijn.

Uit de mail van de auteur aan tandarts.nl 

Ik kreeg mijn eerste gaatje in mijn tanden toen ik een jaar of 14 was en ik schrok me toen wezenloos omdat ik dacht dat meisjes me daarom minder leuk zouden gaan vinden. Ik ben toen beter gaan poetsen en flossen en acuut gestopt met suiker tot op de dag van vandaag (hey, whatever works om met suiker te stoppen...). Gelukkig heb ik tot nu toe (ik ben 64) mijn eigen gebit. Het boekje is bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek en hartikke goed dat jullie dit in zijn geheel of in delen ervan willen delen!

Met vriendelijke groet,  

William

Het gratis e-book is hier te downloaden.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform