Kritisch tandpasta kiezen

Uit een publicatie van het RIVM:

Gezondheidseffecten als gevolg van blootstelling aan titaniumdioxide-nanodeeltjes via voeding, voedingssupplementen en tandpasta kunnen niet helemaal worden uitgesloten. Om een beter beeld te krijgen van de kans op effecten na langdurige blootstelling, beveelt het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verder onderzoek aan. Omdat duidelijk is geworden dat nanodeeltjes zich anders kunnen gedragen dan grotere deeltjes en opgeloste stoffen, heeft het RIVM naar de gezondheidseffecten van de fractie nanodeeltjes in de veel gebruikte witte kleurstof titaniumdioxide (E171) gekeken. Uit het onderzoek komt naar voren dat:

De consument vooral titaniumdioxide nanodeeltjes binnenkrijgt via tandpasta (voor kleine kinderen die tandpasta doorslikken), snoep, koffiecreamer, bak- en taartdecoratie-producten en witte sauzen. Daarnaast concludeert het RIVM dat levereffecten niet kunnen worden uitgesloten en dat meer onderzoek noodzakelijk is.

De redactie van Tandarts.nl heeft deze publicatie van het RIVM voorgelegd aan diëtist Louise Witteman.

Haar reactie;

Het is moeilijk om algemene uitspraken te doen over de gezondheidseffecten van nanomaterialen omdat we nog niet veel weten over de invloed van de chemische structuur en bijvoorbeeld en de opname in het lichaam. De European Food Safety Authority (EFSA) concludeert dat er bij het huidige gebruik en op basis van de huidige informatie geen reden tot zorg is. Alhoewel Nanodeeltjes toegelaten zijn, zijn er dus wel kanttekeningen te plaatsen. We weten niet veel over langetermijneffecten bij de mens, zoals de mogelijke levereffecten. Ook ontbreekt onderzoek dat inzicht geeft in het gezondheidseffect van het tegelijkertijd binnenkrijgen van verschillende nanodeeltjes. Op basis van wat we nu weten zou ik zeggen. Neem het zekere voor het onzekere. Gebruik liever geen producten waar ze in zitten, tenzij het niet anders kan.

Wil je meer weten, lees de complete publicatie van het RIVM en de onderzoeksresultaten.

https://www.nvwa.nl/onderwerpen/nanotechnologie/niet-afbreekbare-en-nie…

Https://www.rivm.nl/nieuws/effecten-door-titanium-nanodeeltjes-in-voedsel-en-ta…

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform

Artikel co-auteur

Louise Witteman

Louise Witteman

CEO and Founder of Robin Health Games; author; creator of accredited e-learnings and registered dietician