Groot tekort aan medewerkers in de mondzorg!

Op dit moment is er een groot tekort aan medewerkers in de mondzorg. Of het nu om tandartsen, mondhygiënisten of assistenten gaat, er is een gebrek aan personeel.

Misschien ben jij je aan het oriënteren in welke sector je kan gaan werken omdat je je baan bent kwijtgeraakt. Het komt misschien niet zo snel in je op om op zoek te gaan naar een baan in de mondzorg maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. Je hebt bijvoorbeeld voor het werken als assistent geen diploma nodig. Vaak wordt er in een vacature om ervaring gevraagd of de bereidheid tot het volgen van een cursus of opleiding.

Er zijn legio mogelijkheden om te leren assisteren. Er zijn opleidingen via een BBL traject en het is ook mogelijk om korte (intensieve) trainingen te volgen om snel professioneel inzetbaar te zijn. Zo zijn er trainingen die in een praktijk plaatsvinden en je direct gewend raakt aan de setting van een tandartspraktijk. Je kunt dus in een korte tijd kennis maken met het vak en de basisvaardigheden aanleren die je nodig hebt als tandartsassistent.

Er geldt in de mondzorg (nog) geen diplomaverplichting voor assistenten zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij doktersassistenten en apothekersassistenten. Je kunt dus solliciteren naar een baan als assistent zonder dat je een diploma hebt.

Tandartsassistent gezocht M/V

Tandartsassistent is niet alleen een vak voor vrouwen. Er zijn steeds meer mannen die ontdekken dat het vak uitdagend is en beslist niet eenzijdig of saai. Je hebt de mogelijkheid om veel zelfstandige verrichtingen uit te voeren, patiënten te verdoven en te assisteren bij complexe behandelingen. Het is een leuk en boeiend vak met carrièremogelijkheden.

Als je de keuze hebt gemaakt om een training voor tandartsassistent te volgen, let er dan goed op of er ook praktijklessen worden gegeven. Assisteren leer je namelijk niet alleen door een online-cursus te volgen of een boek te lezen. Als je wilt investeren in je toekomst dan verdien je de beste opleiding. Het is een praktisch vak wat je het beste in de praktijk kunt leren bij erkende opleiders.

Er zijn dus praktijken waar je kunt gaan werken zonder diploma. De praktijk zorgt ervoor dat je wordt opgeleid en tegelijkertijd kun je dan aan het werk. Wil je al vast vooraf een training volgen zodat je meer kans hebt op de arbeidsmarkt kan dit natuurlijk ook. Er zijn trainingen die in de avonduren worden gegeven die je een goede voorbereiding op het vak bieden.

Na het volgen van een training heb je nog meer kans op het snel vinden van een baan. En waarschijnlijk ook nog dichtbij je in de buurt. In elke woonplaats zijn wel één of meerdere praktijken. Tevens kun je jezelf, na minimaal een jaar werkervaring je inschrijven voor de Mondzorg Flexpool. Dan kun je zelf bepalen waar en wanneer je werkt.

Wil je meer informatie over een korte training in de avonduren kijk dan op www.dutchdentalacademy.nl

Voor het vinden van een baan als tandartsassistent is het mogelijk je als kandidaat aan te melden bij Tandarts.nl mits je bereid bent een opleiding te gaan volgen.

Lees ook het artikel van loopbaancoach Birgit Frijlink!

Artikel auteur

Maaike van der Mee

Maaike van der Mee

Eigenaar Dutch Dental Academy