Mondgezondheid in relatie tot maag-darmkanker:

Mondgezondheid in relatie tot de algehele gezondheid staat wereldwijd in de belangstelling.

Dat er een relatie is tussen mondzorg en algehele gezondheid is inmiddels in vele studies wetenschappelijk bewezen. 

Tandarts.nl verzamelt kennis en gegevens om die met jou te delen en zo bij te dragen aan meer bewustwording over het belang van mondgezondheid en de voordelen voor de algehele gezondheid. 

Een landelijke Koreaanse cohortstudie concludeert dat een goede mondhygiëne, vooral veelvuldig goed poetsen, in verband kan worden gebracht met een lager risico op maag- en darmkanker. (Een cohortonderzoek is een onderzoeksmethode waarin de onderzoekers kijken naar factoren in een bepaalde periode in de toekomst (prospectief) of in het verleden (retrospectief))

Kijeong Lee, Ji Sung Lee, Jinkwon Kim, Huisong Lee en Yoonkyung Chang zijn de auteurs van het rapport over een studie naar maag- en darmkanker in relatie tot de mondgezondheid. 

De studie werd uitgevoerd op de gegevens van ruim 150.000 proefpersonen die 11.6 jaar werden gevolgd. 

Het resultaat: Tijdens een follow-up van 11,6 jaar was het geschatte aantal gevallen van gastro-intestinale kanker na 10 jaar 6,76%. In een multivariabele analyse was, na correctie voor leeftijd, geslacht, inkomensniveau, regelmatige lichaamsbeweging, alcoholgebruik, rookstatus, body mass index, geschiedenis van comorbiditeiten, systolische bloeddruk en laboratoriumbevindingen het frequent tandenpoetsen (+3> dag) significant geassocieerd met een verlaagd risico op maagdarmkanker

 

Conclusie:

Slechte mondhygiëne hangt nauw samen met bacteriëmie en systemische ontsteking, bekende mediatoren voor de ontwikkeling van kanker. 

Meer dan 3 keer per dag tandenpoetsen is significant geassocieerd met een verlaagd risico op maag-darmkanker

 

Eerste publicatie: 9 mei 2020
https://doi.org/10.1111/jcpe.13304
Kijeong Lee, Ji Sung Lee en Jinkwon Kim hebben in gelijke mate bijgedragen aan dit werk.
Financieringsinformatie:
Dit onderzoek werd gefinancierd door het Basic Science Research Program via de National Research Foundation of Korea en de Koreaanse overheid. 

 

Lees ook :  GEZONDE MOND IN RELATIE TOT DE ALGEMENE GEZONDHEID