Lang pijn na verwijderen verstandskies!

Author:
Jade Elise
Posted:
di, 05/17/2011 - 21:59
Dag allen

Ik ben nieuw op dit forum en maak me ontzettend ongerust. Ik wil graag even mijn verhaal kwijt.
Drie weken geleden heb ik 2 van mijn verstandskiezen laten verwijderen bij de kaakchirurg, rechts onder en boven.

Ik had gerekend op een paar dagen fikse napijn. De eerste twee dagen waren echter vrij goed uit te houden. Daarna kreeg ik juist meer pijn en ben ik opnieuw terug gegaan naar de kaakchirurg. Er waren wat etensresten achtergebleven en ik moest met een monoject spuit de wond meerdere malen per dag schoonspuiten met uitgekookt water en zout.
Na het weekend terug voor controle en dit keer was de wond goed schoon, aldus de kaakchirurg.
Pijn had ik nog steeds maar dat zou wel over gaan. Ik moest nog een paar dagen blijven spoelen met de monoject, daarna rustig afbouwen. Met het mondspoelmiddel mocht ik stoppen.
Ik poets mijn tanden na iedere maaltijd en spoel nog 1 en soms 2 keer per dag met de monoject. Mijn inziens houd ik mijn gebit extreem schoon.

Nu zijn we echter een paar weken verder en blijf ik pijn houden. De pijn is niet onhoudbaar, maar zeker geen pretje. Ik ben tijdje gestopt met de pijnstillers, ibuprofen, maar omdat de pijn blijft ben ik onlangs weer begonnen met paracetamol. Van pijn in mijn mond wordt niemand vrolijk! Ik vind de pijn moeilijk te omschrijven, maar is stekend en moeilijk aan te wijzen. Het trekt vaak door in mijn rechter slaap en voorhoofd.
Ik heb geen zwelling meer, die is al helemaal weggetrokken. Wel heb ik af en toe een beetje verhoging, maar eigenlijk altijd onder de 38.

Afgelopen maandag ben ik bij de tandarts geweest, om haar te laten kijken. Zij zegt dat de wond er prima uitziet en ook op een foto is niks te zien. Ze had het wel over dat er misschien een zenuw geraakt kan zijn, die zou dan een trauma opgelopen hebben ofzoiets. Daarom kon ik nog pijn hebben.

Ik maak me echter nog steeds erg ongerust. Drie weken na verwijderen van de verstandskiezen nog steeds pijn lijkt me niet normaal. Weet iemand wat dit kan zijn? En als er echt een zenuw geraakt is, zoals de tandarts zegt, hoe lang duurt het dan voordat ik weer pijnvrij ben?

Ik hoop dat iemand me kan helpen, raad heeft. Of gewoon hetzelfde heeft meegemaakt. Alle reacties zijn welkom!

Bedankt voor het lezen van mijn verhaal!

Jade.
Joanneke

Hallo Jade,

Ik ben ook erg benieuwd naar een antwoord op je vraag over deze pijn... Bij mij is afgelopen donderdag (dus bijna 1 week geleden) de verstandkies rechtsonder verwijderd door de kaakchirurg (de kies lag horizontaal). Tijdens de operatie heb ik de hele tijd pijn gehad. Gelukkig duurde het maar 10 minuten :smt010. Extra verdovingsspuiten hielpen niet, ook niet de spuit rechtstreeks in de zenuw.

Ik ben meteen na een uur brufen bruis in gaan nemen. Maar die eerste dag bleef het erg veel pijn doen. Gelukkig heb ik die nacht wel goed geslapen. Maar de nachten daarna nauwelijks.
Gisteren heb ik het ziekenhuis gebeld, zei zeiden dat het heel normaal was. Het kon per persoon verschillen, maar ik moest goed de wond schoonspuiten met de monoject. Als het niet lukte, moest ik nog maar bellen. Dan kon ik langskomen, zodat ze het me voordeden. De wond ziet er in mijn ogen goed uit, schoonspuiten lukt goed, dus ik vond het niet nodig.

Vannacht had ik weer erg veel pijn (bijna ondraaglijk) en ineens vanmorgen was ik toch in slaap gevallen (weliswaar op de bank) en wat denk je? Nergens last van. Eindelijk helpen de pijnstillers nu dan toch! De afgelopen dagen kwam de pijn er gewoon doorheen. Ik slik ook om de 3 uur, anders gaat het niet. 3x dg ibuprofen en tussendoor om de tijd te overbruggen paracetamol.

Als ik de redenering van jouw tandarts over de zenuw die een trauma opgelopen heeft lees, denk ik dat het bij mij net zo is gegaan. Vooral omdat het niet goed verdoofd kon worden. En de kaakchirurg mompelde nog iets van: "tja, die zenuw. Het kan zo wel, ik ga het hechten". Nu denk ik steeds, waarom zei ze dat nou? Heb ik daarom zoveel pijn?

Op dit moment gaat het goed, maar ik ben steeds maar bang dat die hevige pijn van vannacht weer op komt zetten.

Jij in ieder geval veel sterkte en bedankt voor het delen van je verhaal (ook al is het vooruitzicht voor mij nu niet gunstig, als ik er ook nog weken last van ga hebben...)

Gr. Joanneke
wo, 05/18/2011 - 12:47 Permalink
Jade Elise

Hoi Joanneke,

Ik had gisteren al geprobeerd te antwoorden, maar blijkbaar heb ik iets verkeerd gedaan want ik zag mijn bericht niet terug in het forum. Herkansing dus.

Ik hoop dat, wanneer je dit leest, je nog steeds pijnvrij bent! Pijn in de mond en/of gelaat is zo vervelend!
Ik had gisteren overdag, op mijn werk, minder pijn dan de dag ervoor. Ik was zo blij! Helaas nam de pijn later toch weer toe en heb ik weer een pijnstiller genomen. Gelukkig helpt een "gewone" paracetamol wel en kan ik de ibuprofen achterwege laten. Ik neem sowieso liever geen pijnstillers, maar daar probeer ik me nu overheen te zetten want van pijn in de mond word ik, en ook mijn omgeving, niet erg blij. Ik word er namelijk erg chagerijnig van, niet leuk voor mijn vriend bijvoorbeeld.

Vandaag heb ik flink kunnen uitslapen. Het lijkt zo te zijn dat de pijn bij mij als ik wakker wordt altijd minder is, het komt dan in de loop van de dag terug. Op dit moment is de pijn nagenoeg weg, maar ik voel dat er "iets" niet goed zit in mijn mond. Daarom heb ik toch maar weer een afspraak bij de kaakchirurg gemaakt voor morgen. Ik vertrouw het gewoon niet.

Wat mijn tandarts nu bedoelde met die zenuw dat weet ik ook niet precies. Ik heb, net als jij schreef, vaak dat ik later denk had ik maar dit of dat gevraagd. Wat bedoelde ze precies.

Maar, we houden de moed erin. Dit gaat -ooit :roll: - over! Graag hoor ik hoe het nu met jou gaat!

Groetjes en jij ook sterkte,
Jade.
do, 05/19/2011 - 13:05 Permalink
Joanneke

Hoi Jade,

Sinds gisteren moet ik zeggen dat de pijnstillers doen wat ik ervan verwacht. De pijn is er nog wel, maar gelukkig redelijk te handelen. Ook heb ik vannacht tot bijna 2 uur geslapen, dat was me nog geen 1 keer gelukt. Ik merk dat als ik gelegen heb, het erger is. Wanneer ik rechtop blijf, wordt de pijn minder/of verdwijnt zelfs. Ook het gat, waar de kies gezeten heeft, wordt kleiner. De zwelling is ook bijna weg en de hechtingen gaan er nu langzaam uit. Er zit nog 1 vervelende in m'n wang, die steeds een trekkend gevoel geeft. In de buurt van m'n kin zit nu een geel/groene-blauwe plek.

Ik heb net mijn zwager nog gevraagd, die heeft 4 maanden geleden z'n verstandkies eruit laten halen bij de kaakchirurg. Hij heeft toch ook wel een aantal weken pijnstillers gebruikt en kan nu pas sinds een maand zeggen dat de pijn weg is. Maar bij hem heeft het ook nog lang pijnlijk aangevoeld.

Misschien maken we ons druk om niks. Nou ja, het is natuurlijk niet 'niks' om de hele dag/nacht pijn te hebben. Ik ben ook niet van de pijnstillers! Maar nu maakt me dat even niks uit. Zolang ik maar geen pijn heb. En die dingen zijn ervoor toch?

Ik wens je sterkte voor morgen bij de kaakchirurg. Groot gelijk dat je er toch even naartoe gaat, want bij jou duurt het toch al wat langer (vandaag is het bij mij precies 1 week geleden). Hopelijk is alles goed. Laat je even weten wat ze zeiden?

Groetjes,
Joanneke
do, 05/19/2011 - 22:12 Permalink
Joanneke

Hier nog even een update:

Na vannacht was ik het helemaal zat. De pijn wordt wel wat minder, maar de vieze smaak in m'n mond was vannacht niet om te hebben. Vanmorgen meteen gebeld naar kaakchirurgie, ze wilden dat ik even langskwam.

De wond ziet er blijkbaar wel goed uit en ook de hechtingen zijn er bijna uit. Volgens de assistente is het niet ontstoken. Ik heb het geloof ik wel zo'n 5x gevraagd of het 'echt niet' onstoken is. Omdat het zo'n pijn doet.

Ze drukte op de zwelling, maar er kwam geen pus uit. Na het schoonspoelen van de wond kwam er een klein beetje eten uit, maar dat was erg weinig, volgens haar.

Nu goed zelf weer bijhouden, ze gaf complimenten dat ik het al goed schoongehouden had. Alleen de wond was erg lastig om helemaal goed bij te houden. Ik moest het zo een week aankijken en goed schoonhouden. Ergens wel een opluchting, maar nog niet helemaal gerustgesteld...

Hoe gaat het bij jou inmiddels?

Groetjes,
Joanneke
vr, 05/20/2011 - 13:03 Permalink
Jade Elise

Hoi Joanneke,

Goed dat jij ook nog bij de kaakchirurg bent geweest vandaag, zo vlak voor het weekend kun je toch beter het zekere voor 't onzekere nemen.

Het is inderdaad wel vreemd dat je zoveel pijn hebt, maar dat er geen ontsteking te zien is. Misschien duurt bij ons de genezing gewoon allemaal wat langer dan gemiddeld.

Bij mij ziet het er opzich ook goed uit, de wond. Het is ook goed schoon, maar dat ik na bijna een maand nog steeds last van heb, is niet normaal, aldus de kaakchirurg.
Bij de onderkaak heb ik een klein hard stukje en ik had de laatste dagen al gemerkt dat vooral daar de pijn vandaan komt.
De kaakchirurg bevestigde dit ook. Hij kon zo niet zien wat het precies is, en of er misschien een kleine ontsteking in/onder zit. Het kan ook nog zo zijn dat het de komende week vanzelf weg gaat en dat ik gewoon te maken heb met een vertraagde wondgenezing.

Om een lang verhaal kort te maken; over twee weken moet ik weer terug voor controle en als het dan niet over is, wordt het opnieuw een stukje open gesneden, schoon gemaakt en gekeken hoe 't eruit ziet (bacterie, ontsteking, daar had hij het over). Dus tsja, het is nog even afwachten! Hopelijk gaat het over en is die ingreep niet nodig!

Op het moment heb ik weinig pijn, ik voel enkel dat er "iets" zit en dat is erg gevoelig, maar zo lang het niet belast is het goed te doen.

Pff, en nu moet ik eigenlijk de verstandskiezen aan de andere kant ook nog laten verwijderen, maar dat wacht ik mooi nog een tijdje mee. Ik heb namelijk nergens last van, en bij mij moesten ze er uit "voorzorg" uit gehaald worden. Dus voorlopig heb ik met die andere twee nog geen haast!

Moeten er bij jou ook nog meer uit? Of ben je nu klaar?

Groetjes en fijn weekend,
Jade.
vr, 05/20/2011 - 17:50 Permalink
Joanneke

Hoi Jade,

Ik hoop voor je dat het vanzelf overgaat. Weer een behandeling bij de kaakchirurg is niet iets dat je voor je lol ondergaat!! Maar als het moet, moet het maar...

Was vandaag al om 20.30 uur naar bed gegaan, ben nu (0.30 uur) weer wakker geworden van de pijn. Volgens mij komt het omdat ik te plat lig in bed. Als ik rechterop kan slapen, dan gaat het redelijk. Nu ik weer een tijdje gezeten heb, is het zelfs over. En ik heb toch een aantal uren erg goed geslapen, dat was lang geleden! En nog wat positiefs, er komt nu geen troep uit de wond. Dat was gisterennacht nog wel. Ze hebben me verteld dat het waarschijnlijk etensresten zijn geweest. Ik dacht dat het pus zou zijn. Maar als ik de wond uitspoel, is het water helder.

Hebben ze bij jou vandaag foto's gemaakt? Bij mij niet.
En nee, gelukkig is bij mij niet nodig dat er nog meer verstandskiezen uitgaan. Jaren geleden zijn bij mij links- en rechtsboven tegelijk door de tandarts getrokken. 3 dgn een beetje een gekneusd gevoel gehad, meer niet. Nu is rechtsonder eruit, omdat deze horizontaal lag en de kies daarvoor aangetast zou kunnen raken door een te diepe pocket? Linksonder zit nog goed en laten we zitten, zei de kaakchirurg. Gelukkig!
Balen dat jij de andere kant wel nog moet... maar dan ben je ook nog een stuk jonger dan ik (34 jr). Boven de leeftijd van 25 jr halen ze geen verstandskiezen meer weg, is mij verteld (tenzij het nodig is natuurlijk).

Als ik jou was, zou ik het ook even uitstellen hoor. Stond er al een vervolgafspraak gepland voor die andere verstandskiezen of moet je die nog maken? In ieder geval over 2 wkn moet je toch weer even op controle, goed dat ze het in de gaten houden.

Ik hoor nog wel hoe het je vergaat! Succes.

Gr. Joanneke
za, 05/21/2011 - 00:49 Permalink
Jade Elise

Hi Joanneke,

Hoe gaat het nu met je?
Hier gaat het stukje bij beetje toch steeds beter. Ik heb weinig pijn, alleen dat kleine harde plekje blijft gevoelig. Als ik daar op de wang druk (of als iemand me op die wang een kus geeft) dan voel ik het nog. Maar zolang ik er van af blijf is het prima te doen :lol: . Dat is al een hele opluchting.
Nu maar hopen dat het allemaal goed geneest en er over twee weken niks meer van een hard plekje te voelen is!

Ik ben 32! Ik heb inderdaad ook op internet gelezen dat ze de verstandskiezen er meestal op jongere leeftijd uit halen. De tandarts die ik voorheen heb gehad heeft altijd gezegd dat, zolang ik er geen last van heb, de kiezen er niet uit hoefden. Toen ik deze tandarts met pensioen ging, was ik de 25 al lang gepasseerd. Zijn vervanger heeft toen wel een aantal keren genoemd dat het goed zou zijn de kiezen te verwijderen. Maar ik twijfelde, en heb dat eigenlijk jaren gedaan, ik had immers nergens last van.
Toen ik uiteindelijk weer bij een andere tandarts terecht kwam, een jaartje geleden nu, en deze ook aanraadde de kiezen uit voorzorg te laten verwijderen heb ik uiteindelijk te stap gezet. Het is maar goed dat ik van te voren niet wist dat het daarna zo lang pijn zou doen! :D (Ik had gerekend op 2 a 3 dagen).

Het verwijderen van mijn verstandskiezen is mijn eerste echte tandheelkundige behandeling. Ik heb verder nog nooit iets aan mijn gebit gehad, ben gelukkig gezegend met een oersterk gebit. Alleen 2 of 3 oppervlakkige gaatjes, die zo oppervlakkig waren dat ik ze zonder verdoving en zonder pijn kon laten vullen!
En jij, heb jij al vaker vervelende ingrepen moeten laten doen?

Als ik sommige verhalen hier op 't forum lees, dan mag ik niet klagen :P .

Ik heb nog geen vervolgafspraak voor de andere twee kiezen. En voorlopig laat ik dat ook even zo, haha.

Groetjes,
Jade.
za, 05/21/2011 - 23:26 Permalink
Joanneke

Hoi Jade,

Gelukkig bij jou ook wat beter nu... Ik kan ook steeds langer zonder pijnstillers. Behalve 's nachts, dan wordt ik toch weer wakker van de pijn. Maar ook dat gaat iets beter.

Ik heb wel een redelijk slecht gebit, met best veel vullingen vooral in de kiezen. Verder heb ik in januari bij de kaakchirurg een wortelpuntbehandeling gehad. Er zat een cyste boven 1 van m'n voortanden. Dat is me allemaal 100% meegevallen ten opzichte van deze verstandskies weghalen. Daar heb ik wel wat langer een erg dikke wang van gehad en ook de nodige pijnstillers genomen, maar lang niet zoveel als nu.

Ik snap dat je voorlopig geen afspraak wilt maken en ik ben ook erg blij dat die ene verstandskies die ik nog heb er niet uit hoeft. De kaakchirurg zei zelf nog dat het niet nodig is om deze eruit te halen.

Ik zag dat je ook bij Nora gereageerd had... we zijn dus echt niet de enige met zoveel pijn! Fijn dat je hier op het forum een beetje begrip/medeleven van anderen hebt. Mijn vriend vindt het wel rot voor mij, maar hij voelt niet hoe erg het is.... en m'n kinderen zijn nog zo klein en daar moet ik me overdag voor groot houden, terwijl ik 's nachts amper slaap. Jammergenoeg kun je als je pijn hebt om kleine dingen best boos worden.

Sterkte nog!

Gr. Joanneke
zo, 05/22/2011 - 21:49 Permalink
Jade Elise

Hoi Joanneke,

Ja, het is zeker fijn zo'n forum waar je mensen treft met wie je dingen kunt delen, want het lijkt misschien een kleine ingreep om verstandskiezen te laten verwijderen, maar het kan nog behoorlijk tegen vallen!
Wat jij zegt over je vriend, dat herken ik wel. Hij leeft wel mee, maar ja, hij voelt natuurlijk niet wat ik voel. Bovendien is het voor hem ook niet zo leuk geweest de afgelopen weken want ik ben behoorlijk chagerijnig geweest door de pijn.

Daarom ben ik nu zo blij dat het eindelijk de goede kant op gaat. Ik voel 't nog wel zo nu en dan (het komt en het gaat) maar de afgelopen dagen heb ik geen pijnstillers meer hoeven nemen.

Ik ben wel ontzettend blij dat ik de ingreep in mijn vakantie gepland heb. Daardoor hoefde ik me de eerste 1,5 week geen zorgen te maken over werk. Mijn vakantie was er natuurlijk wel een beetje door verpest, maar dat liever dan het schuldgevoel dat ik zou hebben als ik me ziek zou moeten melden. Na mijn vakantie was het op mijn werk met een flinke dosis pijnstilling wel vol te houden gelukkig.

Ik heb geen kinderen. Maar ik kan me voorstellen dat je je voor hen groot moet houden. De zorg voor je kinderen gaat altijd door, pijn of geen pijn. Ik kan me alleen wel voorstellen dat de afgelopen weken erg zwaar voor je geweest zijn. Als je pijn hebt, heb je toch minder geduld en ben je misschien ook sneller geirriteerd....

We houden ons op de hoogte!

Goedennacht. Ik ga weer terug aan het werk, heb nu dienst (werk in de zorg).

Jade.
zo, 05/22/2011 - 22:58 Permalink
Joanneke

Hoi Jade,

En hoe is 't nu met jou? Je had al geen pijnstillers meer ingenomen, gaat dat nog steeds goed?
Voel je nog steeds 'iets' zitten wat gevoelig is? Of is dat gevoel weg?

Als het bij mij nog niet verbeterde, dan moest ik eigenlijk vandaag terugbellen/langskomen bij de kaakchirurg. Maar gelukkig heb ik nu 3 nachten eindelijk lekker rustig kunnen slapen. Dus ik verwacht dat het niet nodig is. Pijnstillers slik ik nu 2 à 3 x per dag.

Ga nu snel onze zoon naar de creche brengen....

Alvast een fijn weekend!

Gr. Joanneke
vr, 05/27/2011 - 08:26 Permalink
harriet07

Ja ik heb wel geen verstands kies laten trekken,wel 3 voortanden,mijn bot is rechtgeslepen,en er zijn 3 implantaten geplaatst,alles in een keer,Ik heb thuis meteen gekoeld,pijn stiller genomen,en na 3 dagen ging het al beter,maar daarna kreeg ik weer meer pijn,De hechtingen zijn er vandaag uitgegaan,Maar ik kan de tijdelijke protese niet inhebben. Ik heb nog wel een blauwe kin,maar geen zwellingen,de arts zegt alles ziet er goed uit,en de implantaten zitten vast.geen onstekingen.Misschien duurt het herstellen bij mij langer dan bij anderen,laten we hopen,dat het volgende week over is,Het lijkt een beetje een zenuwpijn ,maar dat kan toch niet bij een goede tandarts?,En als er beschadigde zenuwen zijn ,geneest dit dan vanzelf? alvast bedankt voor jullie reacties
wo, 09/26/2012 - 21:14 Permalink
Nicole37

Ik heb sinds aug 2019 mn verstandkies eruit laten halen maar heb nog pijn op die plek en ook die tand die eraan vast xut doet pijn. Wst kan dat zijn
di, 12/17/2019 - 20:13 Permalink
vV

Als antwoord op door Nicole37

ik neem aan dat je intussen nog wel een keer de tandarts bezocht hebt met deze klacht? anders wel doen want normaal is het zeker niet. Maar vanachter de pc en geen verdere info niet in te schatten.
wo, 12/18/2019 - 12:40 Permalink
bosvruchtje

Bij mij is er eindelijk zicht aan het eind van de tunnel na 3 weken ellende. Mijn (gelukkig laatste) verstandskies rechtsonder is verwijderd bij de kaakchirurg. Ik had bij links ook al veel pijn dus ik had er een hard hoofd in: ‘3 dagen last met paracetemol’. De pijn nam maar toe.. Op dinsdag was de ingreep, op donderdag heb ik gebeld. Toen kreeg ik oxycodon en diclofenac (naast de paracetemol die ik moest blijven slikken). De pijn ging zelfs daar doorheen. Na een week ben ik teruggegaan, ik bleek gevoelig te zijn voor de hechtingen. Daaromheen zat een zwelling en hij was door mijn wang gescheurd. De hechtingen zijn toen verwijderd, daarmee was 50% van mijn pijn afgenomen. Dat moest herstellen en daarna verdween de pijn uit mijn mond al snel, het zat vooral nog in mijn kaak. Uiteindelijk bleek mijn kaak gekneusd door de ingreep zelf. Dit is nu eindelijk minder aan het worden.

Kortom: ze doen alsof het niks voorstelt maar het kan een pittige ingreep zijn en zeker aan de bel trekken als je het niet vertrouwt!
vr, 08/19/2022 - 07:52 Permalink
clvd

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Hallo, 8 dagen geleden de achterste kies boven laten verwijderen bij de kaakchirurg. Hij kreeg hem moeilijk los, maar wat bleek: de verstandskies die nog niet was doorgekomen, zat vergroeid met de wortel van de kies die eruit moest. Maar goed na behoorlijk wrikken kwamen er dus 2 kiezen uit. Wond heelt goed. Maar de pijn is nog steeds bijna niet draaglijk. Het trekt helemaal naar mijn oor, mijn slaap en mijn onderkaak. Zijn er meer mensen die dit bekend voorkomt ?
di, 08/23/2022 - 12:29 Permalink
Tandarts_Richa…

Even laten beoordelen. Een v d oorzaken zou kunnen zijn dat de bloedstolsel heeft losgelaten, "dry Socket" maar ook meerdere oorzaken of gewoon de pech dat door de uitgebreide ingreep herstel langer duurt. Uw tandarts moet dat kunnen beoordelen.
di, 08/23/2022 - 15:43 Permalink