Kan ik bij de tandarts terecht voor Botox en fillers behandelingen?

Sinds januari 2020 heeft het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) besloten dat een tandarts uitsluitend Botox (en fillers) mag toepassen met een tandheelkundig doel. Voorheen gebruikte tandartsen Botox en fillers ook voor cosmetische behandelingen, maar dit is nu dus verboden. Welke behandelingen voeren tandartsen nog wel uit met Botox en fillers en welke behandelingen met Botox en fillers voeren cosmetisch artsen uit?

Botox bij de tandarts

Botox is in de tandheelkunde een effectieve behandeling voor mensen die last hebben van tandenknarsen met de daaraan gekoppelde mondproblemen. Ook een gummysmile, het vervelend zichtbaar zijn van overmatig tandvlees bij het lachen, kan goed met Botox behandeld worden. Hiervoor worden ongeveer 6-8 injecties geplaatst in de kaakspieren, zodat de spanning wordt verlaagd. Er is geen verdoving nodig en de behandeling is in korte tijd afgerond. In sommige gevallen raadt een tandarts aan een tandvleescorrectie uit te voeren zodat je niet continu terug hoeft als de Botox na 4-6 maanden is uitgewerkt.

Fillers bij de tandarts

Een tandarts kan fillers gebruiken om gaatjes te repareren, ontbrekende tanden te vervangen, het uiterlijk van tanden en tandvlees te verbeteren of om ruimte tussen tanden en kiezen te dichten. Soms is het mooier om een ruimte tussen tanden te dichten met facings. Het nadeel van fillers is namelijk dat ze binnen 9-12 maanden worden afgebroken.

Botox bij een cosmetisch arts

Een cosmetisch arts kan Botox gebruiken om rimpels en fijne lijntjes in het gezicht te verminderen of voorkomen. Botox laat namelijk spieren ontspannen. Een cosmetisch arts zet Botox in de meeste gevallen in voor een esthetisch uitgangspunt. Ook kunnen cosmetisch artsen Botox inzetten om bijvoorbeeld migraine te verminderen of spanningshoofdpijn te verminderen. In dit geval wordt Botox meer met een medische reden gebruikt.

Fillers bij een cosmetisch arts

Net als bij de tandarts worden fillers in de cosmetische sector ook gebruikt om iets op te vullen. Een filler is een gelachtige substantie op basis van hyaluronzuur. Een cosmetisch arts gebruikt een filler om een rimpel, groef of plooi in de huid op te vullen met als doel een esthetisch mooier gezicht. Ook kunnen fillers gebruikt worden om volume te geven aan bijvoorbeeld jukbeenderen of de lippen.