Vakantieblog 4: Kinderen eten graag ijsjes!

Hoewel kinderen dol zijn op ijsjes, is het belangrijk om te onthouden dat ze suiker bevatten en daarom niet erg gezond zijn voor o.a. de tanden. Maar je hoeft ze ook niet alles te ontzeggen, het gaat om de balans, wat je verder te eten en drinken geeft. Wanneer kinderen ijsjes eten, blijft de suiker op hun tanden plakken, wat de groei van bacteriën in de mond kan bevorderen en tot tandbederf kan leiden. Om de impact van ijsjes op de mondgezondheid te beperken, zijn er een paar dingen die je kunt doen:

  • Beperk de consumptie van gekochte ijsjes: Beperk het tot één per dag en geef het in plaats van een ander tussendoortje. De meeste ijsjes die je in de winkel koopt staan bol van de suiker, kleurstoffen en andere onwenselijke toevoegingen. Doodzonde, zeker als je bedenkt dat deze ongezonde ingrediënten niet eens nodig zijn om een lekker ijsje te maken.
  • Kies natuurlijke ijsjes als alternatief voor traditionele ijsjes. Maak ze eenvoudig zelf van hun favoriete fruit of van fruit en (plantaardige) yoghurt. Perenijsjes bijvoorbeeld zijn dan al zoet genoeg van zichzelf. Op het internet zijn veel recepten en ideeën hiervoor te vinden. Deze zijn minder schadelijk voor de tanden en zorgen er nog steeds voor dat je kinderen van hun traktatie kunnen genieten.
  • Laat je kinderen na het eten van een ijsje hun mond spoelen met water of laat ze een glas water drinken. Dit helpt om de suikerresten van hun tanden te verwijderen en vermindert het risico op tandbederf.

Het is belangrijk om ijsjes als onderdeel van een gezonde en evenwichtige voeding te geven. Zorg ervoor dat je kinderen ook genoeg fruit, groenten en ander gezond voedsel eten. Ook voor hen is de 80/20 regel een goed uitgangspunt; 80% gezond en 20% iets minder gezond.

 

 

Artikel auteur

Julia Corbu

Julia Corbu

Paro-preventieassistent, kindervoedingscoach, OERsterk coach en auteur