Ingediend door admin-content op vr, 09/22/2023 - 12:24

dagelijkse mondzorg bij een kunstgebit

Ook met een prothese of kunstgebit is dagelijkse mondhygiëne erg belangrijk om de mond gezond te houden. 

Maak uw mond en kunstgebit schoon

Reinig niet alleen uw kunstgebit, maar ook het slijmvlies waarop uw kunstgebit rust. Dus ook uw kaken, gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen moeten gereinigd worden. Anders kunnen vervelende ontstekingen ontstaan. En ook nu geldt: voorkomen is beter dan genezen. Masseer het slijmvlies minstens één keer per dag met een zachte tandenborstel en besteed extra aandacht aan uw gehemelte. Het masseren bevordert de doorbloeding van het mondslijmvlies wat helpt om het gezond te houden. Gebruik een gewone tandpasta om uw mond te reinigen.

Hoe reinig ik mijn kunstgebit

Een kunstgebit is gemaakt van speciale kunststof. Omdat dergelijk materiaal gevoelig is voor krasjes, is het aan te bevelen om uw kunstgebit schoon te maken met water en zeep en bij voorkeur na iedere maaltijd. Tabletten of tandpasta veroorzaken krasjes is de oppervlakte van de prothese. Dit komt door microscopische korreltjes die dergelijke producten bevatten.

Aan de ruwheid die ontstaat gaat sneller tandsteen hechten of er ontstaan bruine vlekken. In de meeste gevallen krijgt u de prothese zelf niet meer schoon en kan alleen de tandtechnicus dit weer verwijderen. Voorkomen is beter dan genezen en het advies is dus water en zeep. Ook is het aan te bevelen om de prothese 1x per week in azijn te leggen. Azijn werkt uitstekend als ontkalker en voorkomt tandsteen. Tevens voorkomt u bij goed onderhoud ook nare geurtjes die bacteriën met zich meebrengen.

Uw prothese ‘s nachts uit doen

Het is aan te bevelen om uw kunstgebit tijdens het slapen uit te doen. Dit bevordert de doorbloeding van uw tandvlees. Daarnaast klemmen of knarsen mensen vaak tijdens het slapen. Ondanks dat je misschien geen stress ervaart, is uit onderzoek gebleken dat bijna iedereen dit doet. De prothese dragen tijdens het slapen helpt de prothese dan ook slijten waardoor de levensduur van de gebitsprothese wordt verkort. Verder ontspannen uw spieren en kaakkopjes beter bij uit doen. Deze zijn dan niet bezig met het op de juiste plek houden van een hulpmiddel terwijl u slaapt. 

Uw prothese bewaard u ‘s nachts in de bakje met schoon water en een druppeltje zeep*. 

Onderhoud van een kunstgebit

U heeft een kunstgebit, maar dat wil niet zeggen dat u nu helemaal klaar bent. Het komende jaar heeft uw kunstgebit onderhoud nodig. Om pijn te voorkomen en om loszitten van uw kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te raden minstens één keer per twee jaar naar de behandelaar te gaan. Ga ook als u geen klachten heeft. Het slinken van uw kaken gaat heel ongemerkt. Het zal u in eerste instantie dus niet opvallen. Uw behandelaar kan uw kunstgebit weer goed passend maken. Dit noemen ze rebasen. Verder kan algehele slijtage van bijvoorbeeld de kiezen beoordeeld worden. Mocht dit te veel worden en kauwfunctie verminderd, dan kan de tandarts u tijdig aanraden een nieuwe aan te laten meten (meestal na een jaar of 7-8), want ook een kunstgebit kan slijten door gebruik. De behandelaar controleert bovendien of uw mond nog goed gezond is. Vooral mensen met een slecht passend kunstgebit of mensen die hun kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen vervelende mondafwijkingen krijgen. Verminderd draagcomfort sluipt er langzaam in, maar is in veel gevallen te voorkomen.

Poetskaart Dagelijks onderhoud

* Voor het bewaren van uw kunstgebit kunt u gewone handzeep gebruiken, als deze maar antibacteriële eigenschappen heeft.  

Artikel auteur

Martijn Kalsbeek

Martijn Kalsbeek

Eigenaar Dentallas Tandtechniek & TC Albergen