Ingediend door admin-systeembeheer op di, 07/07/2015 - 14:08

De derde grote kies achterin de mond wordt de verstandskies genoemd. In de onderstaande röntgenfoto zijn de verstandskiezen aangegeven met de gele pijlen. Een andere benaming voor verstandskies is derde molaar of M3.

Ondanks de stand achterin de mond heeft de naamgeving van de verstandskies niets te maken met ‘verre stand’ De verstandskies breekt over het algemeen door na de pubertijd, de periode dat ook het ‘verstand’ zou moeten komen, in het Engels wordt deze kies daarom ook wisdomtooth genoemd, de Duitse benaming is weißheitszahn en onze zuiderburen praten over wijsheidstand. Over de verstandskiezen wordt veel gepraat, vaak in negatieve zin. Met behulp van de onderstaande onderwerpen zal geprobeerd worden om de feiten weer te geven.

Het kan verstandig zijn om zuinig op je verstandskiezen te zijn. Soms gaan de kiezen vlak voor de verstandskiezen verloren en dan krijgen de verstandskiezen ineens een nuttige taak. Ze kunnen via een beugeltraject en soms zelfs via een transplantatie naar voren worden gehaald. Uiteraard zit u ook niet te wachten op pijnklachten en is een goede verzorging van uw verstandskiezen dus belangrijk.

V2/07-2021

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform