Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 04/09/2018 - 10:37

Verzorging van verstandskiezen

Stel, u heeft een hekel aan chirurgie, maar u heeft verstandskiezen waar u moeilijk bij kunt komen. Wat dan? Houdt u ze toch schoon zodat ze er bij de tandarts of kaakchirurg niet uitgehaald hoeven te worden? Lees hieronder onze verzorgingstips.

Verstandskiezen moeilijk te zien

Het probleem van iedereen met verstandskiezen is dat ze ver achterin zitten. Het is belangrijk om te beseffen waar uw verstandskiezen precies zitten. Kijk daarom goed in de spiegel. In uw onderkaak kan u ze eenvoudig zien, maar in de bovenkaak is dat een stuk lastiger. Uw mobiele telefoon met camerafunctie zou uitkomst kunnen bieden om u toch een beetje inzicht te geven. Ook zijn er kleine mondspiegeltjes te koop en dan kan u het daarmee uiteindelijk toch zien in de spiegel. Zo kan u zien of uw verstandskies misschien iets meer buiten de boog ligt en dus niet perfect in het rijtje. Hiermee kan u rekening houden tijdens het schoonhouden.

Ontspan de mond

Vaak doen mensen hun mond extra ver open om de achterste kiezen te bereiken. De wangspieren spannen zich dan aan en komt de wang juist strak tegen de kies aan te liggen. Dus ontspan juist de mond en sluit hem iets. Zo komt de tandenborstel een stuk beter tussen de kies en de wang. Ook wordt de borstel zo niet van zijn positie weggedrukt of wordt de borstel te hard tegen de kies gedrukt.

Ook bij tandenstokeren is het belangrijk om de wang slap te houden. Als u de tandenstoker tussen duim en wijsvinger houdt, kunt u met deze vingers de wang mee naar achteren nemen. U kunt ook kiezen voor een rager met een lange houder. Zo hoeft u niet met al die vingers helemaal in uw mond. Past er enkel floss tussen de verstandskies en uw kies? Klap dan uw vingers helemaal om. Voor een demonstratie kunt u terecht bij uw mondhygienist. Vergeet dit niet met uw mobiele telefoon te filmen zodat u het thuis na kunt doen.

Speciale tandenborstels

Sommige verstandskiezen liggen onder een flapje tandvlees. Juist hieronder gaan veel bacteriën zitten en kunnen voor een pijnlijke ontsteking zorgen. Hiervoor bestaan speciale tandenborstels met slechts een klein clubje haren. Dit wordt een one tufted, single tufted, compact tuft, monotip of interspace genoemd. Dit bestaat niet alleen voor handtandenborstels maar ook borstelkopjes voor op de elektrische borstel kennen deze vorm. Deze zitten in de ortho kit. Op het borsteltje kunt u voor het lokale gebruik een speciale gel doen waar bijvoorbeeld chloorhexidine inzit.

Mondspoelmiddel

Als u de verstandskies goed gaat schoonmaken, kan er in het begin een nare lucht afkomen, het kan gaan bloeden en pijn doen. U kunt bij uw behandelaar vragen of u kunt gaan spoelen met waterstofperoxide (te verkrijgen bij de apotheek) om het genezingsproces te versnellen. Soms krijgt u hier een spuitje bij. Er zijn ook producten met min of meer dezelfde werking die op de vrije markt te verkrijgen zijn. Echter, er zijn nauwelijks wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. Uiteraard is het aan te bevelen om niet te roken en niet te vaak suiker te consumeren.