Ingediend door admin-systeembeheer op do, 06/14/2018 - 20:46

De wisseling van het melkgebit voor het blijvende volwassen gebit kan onderverdeeld worden in drie fases:

De eerste wisselfase

Deze fase start meestal rond 6 jaar en eindigt rond het 8ste levensjaar. Deze fase begint vaak met het wisselen van de centrale snijtand van de onderkaak en/of het doorkomen van de 1e grote blijvende kies in de onderkaak. Deze volwassen kiezen wisselen niet, maar groeien achter de achterste melkkies. In de eerste wisselfase komen ook de volwassen kiezen in de bovenkaak door en zullen de 2e snijtanden onder evenals alle snijtanden boven wisselen.

De rustfase of intertransitionele fase

Het gebit van kinderen van 9 en 10 jaar bevindt zich meestal in de rustfase. Tijdens de rustfase wisselen er geen tanden en komen er ook geen kiezen door, vandaar de naam rustfase. Echter gebeurt er in het kaakbot wel veel, de vorming van wortels van volwassen tanden en kiezen is in volle gang. Deze vorming van de wortels stuwt de blijvende tanden en kiezen omhoog, waarbij de wortels van melkkiezen en de melkhoektanden worden afgebroken.

De tweede wisselfase

De tweede wisselfase start vaak met het wisselen van de hoektanden onder en/of de eerste kleine kies onder of boven. Dit gebeurt meestal rond de leeftijd van 10-11 en deze fase eindigt rond het 13-14e levensjaar. Tijdens deze fase zullen normaal gesproken alle melktanden en melkkiezen worden vervangen voor volwassen tanden en kiezen. Ook zullen tegen het eind van deze fase de twee grote kiezen doorbreken achter de achterste kiezen. Vaak worden deze kiezen verward met de verstandskiezen. De verstandskiezen breken over het algemeen pas door rond een leeftijd van 18-24. Soms zijn de verstandskiezen niet aangelegd of is er geen ruimte om goed/volledig door te breken.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform