De Aligner, de nieuwe beugel

De Aligner is een type beugel dat de laatste jaren steeds populairder is geworden als alternatief voor traditionele beugels zoals de slotjesbeugels. Het is een doorzichtige en uitneembare beugel die op maat gemaakt is voor de tanden van de patiënt.

Het grootste voordeel van Aligners is dat ze minder opvallend zijn dan traditionele beugels. Het doorzichtige kunststof zorgt ervoor dat de beugel nauwelijks zichtbaar is. Bovendien kunnen de Aligners worden uitgenomen tijdens het eten, waardoor het makkelijker is om te eten en te poetsen. Dit maakt ze een populaire keuze voor volwassenen die hun tanden willen corrigeren zonder de ongemakken van traditionele beugels.

De behandeling met Aligners vereist echter wel discipline, omdat ze gedurende minstens 20 tot 22 uur per dag gedragen moeten worden om het gewenste resultaat te bereiken. Ook kan het dragen van de Aligner in het begin oncomfortabel zijn en kan het enige tijd duren voordat de patiënt eraan gewend raakt. Soms slis je, met name in het begin als je nog moet wennen.

Over het algemeen is de Aligner een effectieve optie voor mensen die op zoek zijn naar een minder opvallende manier om hun tanden te corrigeren, maar het is belangrijk om een ervaren tandarts of orthodontist te raadplegen om te bepalen of het geschikt is voor uw individuele behoeften en om de beste behandelingsoptie voor u te vinden.

Slicen

Het is soms nodig tanden te moeten slicen (afslijpen) voor een behandeling met de Aligner, dat hangt af van de situatie en het gewenste resultaat. Het is in sommige gevallen wel noodzakelijk om ruimte te creëren door een heel klein beetje glazuur te slicen (vaak minder dan een halve millimeter) zodat de tanden weer mooi in de boog passen. 

Hoe verzorg je een aligner?

Het is erg belangrijk om te zorgen voor een goede mondhygiëne wanneer je een aligner draagt, dit om tandbederf en tandvleesproblemen te voorkomen en de behandelingsduur niet te vertragen.

Tips voor het verzorgen van een aligner:

  • Poets en flos je tanden goed voordat je de aligner weer terugplaatst in je mond. Dit voorkomt dat er voedseldeeltjes vast komen te zitten tussen de aligner en je tanden.
  • Reinig de aligner regelmatig met lauw water en een zachte tandenborstel om de opbouw van bacteriën te voorkomen. Gebruik geen tandpasta of mondwater, want dit kan krassen op de aligner veroorzaken.
  • Maak een oplossing van gelijke delen water en azijn en laat de aligner er ongeveer 15 minuten in weken om eventuele geur of verkleuring te verminderen.
  • Bewaar de aligner in een schone en droge omgeving, bijvoorbeeld in een afgesloten container of in de bijgeleverde bewaardoos.
  • Vermijd het eten van voedsel dat kan blijven kleven aan de aligner of die kunnen leiden tot verkleuring, zoals koffie, thee, rode wijn, tomatensaus en koolzuurhoudende dranken.
  • Vermijd het blootstellen van de aligner aan hoge temperaturen, zoals warme dranken of heet water, aangezien dit de aligner kan vervormen.

Het is belangrijk om de instructies van je orthodontist of tandarts op te volgen voor de verzorging van de aligner, omdat deze specifiek kunnen zijn voor jouw behandeling en type aligner.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform

Artikel co-auteur

Mike Kesseler

Mike Kesseler

Tandarts - Implantoloog