Ingediend door admin-systeembeheer op ma, 06/03/2019 - 11:26

4 veelgestelde vragen bij bloedend tandvlees

Hieronder vindt u een overzicht van veelgestelde vragen bij bloedend tandvlees. De vragen zijn gebaseerd op vragen gesteld in ons forum en zijn beantwoord door een tandarts of mondhygiënist. Voor individuele vragen kunt terecht op het forum.

Mijn tandvlees bloedt 's nachts. Wat nu?

Als het tandvlees zonder reden begint te bloeden, dus zonder dat er gepoetst is of dat een stoker is gebruikt, dan is dat altijd een reden om contact op te nemen met de tandarts of mondhygiënist. Er is hier sprake van een tandvleesontsteking. De ontsteking duidt er op dat je weerstand is verlaagd.

Volgens de mondhygiënist is mijn tandvlees getraumatiseerd. Ik slik medicatie. Wie heeft dat ook?

Het beste dat je kan doen is met poetsadviezen aan de slag gaan. Je kan aan de mondhygiënist vragen of ze je uitleg kan geven over het tandenpoetsen. Probeer de poetsadviezen vol te houden. De bloedingen worden niet veroorzaakt door het poetsen en het rageren, maar door de ontsteking. De mondhygiënist kan ook het gebit reinigen. Als het blijft bloeden nadat het gereinigd is, dan kan het zijn dat er sprake is van een bepaalde bacterie in de mond. Er kan een kweektest worden afgenomen en wellicht dient er antibiotica te worden voorgeschreven. Het is inderdaad juist dat medicatie van invloed kan zijn op de gezondheid van de mond. Zo kan Prozac de oorzaak zijn van een droge mond.

Mijn tandarts heeft zes vullingen aangebracht en nu heb ik last van bloedend tandvlees. Hoe kan dat?

Het is goed mogelijk dat in het begin de vullingen wat ruw zijn. Er kan dan meer plak blijven zitten en daardoor kan een tandvleesontsteking ontstaan. Indien de bloedingen spontaan blijven komen, dan is een bezoek aan de mondhygiënist aan te raden. Zo kan worden vastgesteld wat er precies aan de hand is.

Mijn tandvlees is spontaan gaan bloeden, zonder dat ik heb gegeten of gepoetst. Ik zag net het bloed tussen de tanden opkomen. Hoe is dat mogelijk?

Er zou sprake kunnen zijn van een acute tandvleesontsteking. Misschien is er zelfs sprake van een acute necrotiserende ulcererende gingivitis. Dit is een ernstige vorm van gingivitis. Wij raden u aan om zo snel mogelijk contact op te nemen met een tandarts of mondhygiënist.

Artikel auteur

Team Tandarts.nl

Team Tandarts.nl

Beheer platform