Database voor tandartstarieven in de maak

Om volledig inzage in de kosten voor een behandeling bij een willekeurige tandarts te krijgen, ontwikkelen patiëntenfederatie NPCF en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een onlineoverzicht van alle tarieven. Door de database wordt het eenvoudiger voor de patiënt om de kosten van verschillende tandartsen in de buurt te vergelijken. Dat maakten de twee instanties vrijdag bekend.

Scherpe prijs
Sinds 1 januari geldt het experiment met vrije prijzen dat is bedoeld om de tandartsen aan te moedigen om betere kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs. Volgens de NCPF is er nu echter nog te weinig informatie over tandartstarieven voorhanden om het experiment te laten slagen.

Niet beoogd effect
De afgelopen tijd is er veel commotie ontstaan over explosieve prijsstijgingen die tandartsen volgens veel verzekeraars zouden doorvoeren. Ook zijn tarieven van tandartsen niet of moeilijk te vinden op de site van de betreffende praktijk. Om er zeker van te zijn dat ook tandartsen aan de database meewerken, werken ZN en NPCF in de ontwikkeling van de site samen met de NMT, de brancheorganisatie van Nederlandse tandartsen. Wanneer de vergelijkingssite online gaat, is nog niet bekend.

ZorgkaartNederland
De tarieven van alle tandartsen worden gepubliceerd op ZorgkaartNederland, de reviewsite voor de zorg. Naast waarderingen over zorgverleners, waaronder tandartsen, kunnen patiënten daar straks dus ook de prijzen vergelijken van de alle tandartsen in hun buurt. “Dat moet in begrijpelijk taal gebeuren,” vindt Wilna Wind van de NPCF. Dus op de prijslijst moet niet staan wat een 'extractie' kost, maar gewoon wat de prijs is van het trekken van een kies of tand.”  (ANP/Skipr)

Commentaar Tandarts.nl

Het is jammer dat de branche organisatie zich voor het karretje laat spannen van de zorgverzekeraars en de NCPF. Een groot deel van de huidige problemen wordt juist veroorzaakt door de zelfbedachte gemiddelde tarieven van de zorgverzekeraar en de 'Jip en Janneke' versimpeling van de prestatiecodes mede veroorzaakt door de NPCF.

De consument kon al jaren adviesprijzen vinden op Tandarts.nl en daarnaast bestonden behandelingen al uit een cluster van mogelijke verrichtingen. Met andere woorden er was al een bandbreedte aanwezig voor een bepaalde behandeling waardoor het honorarium van een kroon kon varieren tussen de 213 en 413 euro. 

Er is dus niks nieuws onder de zon, behalve dat u in 2012 vaak een veel slechtere aanvullende verzekering heeft en dat NPCF en ZN een discutabele rol spelen in de media.