Vervang je tandenborstel ook na ziekte of een tandheelkundige ingreep

Wanneer moet ik mijn tandenborstel vervangen?

Het is belangrijk om je tandenborstel regelmatig te vervangen, omdat deze slijten door gebruik. De kleine borstelkop wordt intensief gebruikt bij een goede dagelijkse mondhygiëne. Met een goede tandenborstel en poetstechniek verwijder je voedselresten, tandplak en bacteriën. De algemene richtlijn is om je tandenborstel elke drie maanden te vervangen. Maar er zijn meer redenen om te wisselen van tandenborstel.

Versleten borstelharen

Als de borstelharen van je tandenborstel er versleten uitzien, buigen of uit elkaar staan, is het tijd om de tandenborstel te vervangen. Sommige tandenborstels hebben een kleurindicator in de borstelharen die langzaam vervagen en zo aangeven wanneer de borstel vervangen moet worden. Een versleten tandenborstel is minder effectief bij het reinigen van je gebit en kan je tandvlees beschadigen.

Na ziekte

Misschien denk je hier niet meteen aan, maar als je ziek bent geweest of als je last hebt gehad van een infectie in de mond, is het verstandig om je tandenborstel onmiddellijk te vervangen om te voorkomen dat je opnieuw geïnfecteerd wordt. Zet je borstel rechtop in een aparte beker en niet zoals op de foto gezellig met z'n allen bij elkaar. ;-)

Na een tandheelkundige ingreep

Als je een tandheelkundige ingreep hebt ondergaan, zoals een operatie of het plaatsen van een beugel, is het raadzaam om je tandenborstel eerder en vaker te vervangen om eventuele bacteriën te verwijderen die zich hebben kunnen ophopen. Denk dan ook meteen aan het vaker wisselen van je kussensloop (op 60 C wassen en strijken om bacteriën te doden) voor extra hygiëne.

Elektrische tandenborstelkoppen

Als je een elektrische tandenborstel gebruikt, lees dan de instructies van de fabrikant voor het vervangen van de borstelkop. Maar ook hier kan je de algemene richtlijn aanhouden om deze elke drie maanden te vervangen.

Handig: elk seizoen een nieuwe tandenborstel!

Door je tandenborstel op tijd te vervangen en op de juiste manier te poetsen zorg je ervoor dat je mondhygiëne optimaal blijft. Het is ook belangrijk om je tandenborstel goed te spoelen voor én na elk gebruik en deze rechtop te laten staan om te drogen, om de groei van bacteriën te minimaliseren. Je kan de wissels van de seizoenen aanhouden als wisselmoment, of zet de wissel in je agenda met herhaling van elke 3 maanden. Zo poets je altijd met een goede tandenborstel. 

Deze informatie is informatief bedoeld om inzicht te krijgen in mogelijke oorzaken en oplossingen. Deze informatie is niet bedoeld ter vervanging van het medisch advies.