Hoe Tandarts.nl in drie jaar tijd de bezoekerscijfers verdubbelde

Hoe komt iemand met een juridische achtergrond erbij om een vergelijkingswebsite over tandartsen te beheren? Die vraag wordt mij nogal eens gesteld. Het verhaal begint op het moment dat ik aan de slag mocht met het maken van een website tijdens het uitvoeren van een opdracht als jurist.

Al snel merkte ik dat het werken met de techniek van een website me heel erg aansprak. Op het moment dat de tandartstarieven tijdelijk geliberaliseerd werden, werkte ik het idee voor de vergelijkingswebsite uit. Sinds 2015 zijn de bezoekerscijfers verdubbeld.

Al met al zijn de tandartstarieven ongeveer een jaar vrij geweest. Daar kwam een einde aan op het moment dat de minister van Volksgezondheid stopte met het experiment van de vrije tarieven. Inmiddels had ik gemerkt dat veel vraag bestond naar de website. Bezoekers zochten heel bewust naar tandartspraktijken en naar aan mondzorg gerelateerde onderwerpen in het algemeen.

Unieke kans 

Op het moment dat de steun voor de vrije tandartstarieven was ingetrokken, besloot ik andere zaken met elkaar te gaan vergelijken. Welke tandarts is gespecialiseerd in welke behandeling, wat zijn de openingstijden? Op dat moment was de website nog te vinden onder de URL 123tandarts.nl. De URL Tandarts.nl hebben we kunnen kopen van drie tandartsen die me precies op het juiste moment deze mogelijkheid boden.

Technische aanpassingen 

Nu ik over de perfecte URL beschikte, was het tijd om de website grondig op de schop te nemen. Hij werd gemoderniseerd en onder meer responsive gemaakt. Veranderingen gaan snel en dat vraagt om een actief reactievermogen. Waar ik ook veel mee bezig ben geweest, is het aanleggen van de database van tandartsen. Het is ontzettend belangrijk om te allen tijde over de juiste gegevens te beschikken. Inmiddels wordt Tandarts.nl regelmatig geraadpleegd door de media.

Want een praktijk kan immers de deuren sluiten, of een nieuwe eigenaar krijgen. Alle bij Tandarts.nl aangesloten tandartsen hebben een gratis inlogmogelijkheid, een optie die wij als enig platform in Nederland aanbieden. Alle ontwikkelingen hebben uiteindelijk geleid tot een verdubbeling van het bezoekersaantal.

Populariteit van het forum

Het forum op de website waar mensen met elkaar in gesprek kunnen over tandheelkundige problemen, blijft onverminderd populair. Een team van vrijwilligers dat bestaat uit assistentes, orthodontisten en mondhygiënisten is hierbij betrokken. Op het moment dat iemand behoefte heeft aan uitleg over de pijn die hij ervaart na een wortelkanaalbehandeling en de woorden leest dat dit na een week vaak weer voorbij is, werkt dat heel geruststellend.

Kunstgebit

Een topic waar ik veel mensen steun uit heb zien halen, is het topic over het dragen van een kunstgebit op jonge leeftijd. Het is fijn dat we dit mogelijk maken. Sinds de oprichting worden alle vragen op het forum beantwoord. Je kunt wel stellen dat ik als jurist inmiddels ook een grote hoeveelheid kennis heb opgedaan over mondzorg. Dat komt voor een belangrijk deel door wat ik lees op het forum. Ik ben ervan geschrokken dat voor zoveel mensen de angst voor de tandarts heel reëel is.

In een groot deel van de gevallen is dat te herleiden naar een gebeurtenis uit hun jeugd. Zo’n gebeurtenis kan ook op latere leeftijd nog grote gevolgen hebben. Een goed verzorgd gebit is belangrijk voor sociale contacten en bovenal voor iemand zijn gezondheid. Samen met het bieden van een plek aan tandartsen is dat precies de reden dat ik Tandarts.nl beheer.

Lees hier meer over een samenwerking met Tandarts.nl

Auteur: K. Burgers